Топ 10 на най-полезните храни за косата

Когато става дума за красива коса, е изключително важно да обърнете внимание на храните, които приемате. Така че мили дами, ще се наложи да излезете от банята и да се отправите право към кухнята, за да се запознайте с десетте храни, които ще превърнат кичурите ви повече от разкошни.

№1 Сьомга

Този морски деликатес е истински дар за жизнеността на вашата коса. Сьомгата е богата на омега 3 мастни киселини, а те са особено важни, за да не се сдобиете със суха кожа на главата и вяла коса. Освен това този висококачествен протеин е и извор на витамин B 12 и желязо, а това го превръща в с чудесен избор, ако целите да стимулирате микроциркулацията на скалпа.

№2 Тъмнозелени зеленчуци

Попай Моряка не яде спанак, за да се сдобие с разкошна коса, но ако последвате неговия пример, вие със сигурност ще получите този бонус. Този зеленчук както и броколите са чудесен източник на витамин A и C, от които тялото се нуждае, за да произвежда себум. А той действа като естествен балсам за косата.

№3 Бобови растения

Добре е да превърнете бобовите растения, като зелен фасул и леща например, във важна част от менюто си, ако искате да се радвате на жизнена и блестяща коса. Освен че са изключително богати на протеин, който спомага за по-бързия растеж на косата, те са наситени и на желязо и цинк. Недостигът на тези вещества може да направи косъма по-крехък. За да избегнете това похапвайте поне по три купички, пълни с някакъв вид бобово растение, всяка седмица.

№4 Ядки

Със сигурност сте наясно с факта, че всички ядки са изключително полезни и то не само за косата. Бразилският орех е един от най-добрите извори на селен – изключително важен минерал за доброто състояние на скалпа. Орехът пък съдържа алфа-линоленова киселина и омега 3 мастни киселини, който са чудесни за подхранването на косата. Също като бадемите и американския орех, той е чудесен извор на цинк, който действа срещу косопада.

№5 Птиче месо

Висококачественият протеин, който се съдържа в пилешкото и пуешкото месо например, спомага за укрепването на косъма и го предпазва от накъсване. Специалистите дори изтъкват, че липсата на достатъчно протеин в организма може да се изрази в загуба на цвета на косата.

№6 Яйца

Когато става дума за красивата ви коса, няма значение как предпочитате яйцата – варени или пържени, те са един от най-добрите извори на протеин, който можете да си осигурите. А вече сте наясно колко е важно това за жизнеността на вашите кичури. Освен това този продукт е богат на витамин B 12, който е изключително полезен.

№7 Пълнозърнести храни

Ако редовно си похапвате пълнозърнести храни, включително пшеничен хляб, ще си осигурите необходимата доза цинк, желязо и витамини от B групата, за да се радвате на красива и блестяща коса. Освен това пълнозърнеситият корнфлейкс е чудесен избор, когато усещате загуба на енергия, а до времето за вечеря остават още доста часове.

№8 Стриди

Всички знаем, че те са мощен афродизиак, но освен това могат да се погрижат и за прическата ви. Всъщност ключът и в двата случая е високото съдържание на цинк, който е много добър антиоксидант. Ако стридите обаче не присъстват често във вашето меню, не се отчайвайте! Освен, че можете да си набавите цинк от пълнозърнестите храни и ядките, говеждото и агнешкото месо също са чудесен източник на този микроелемент.

№9 Нискомаслени млечни продукти

Нискомаслените млечни продукти са богати на...калций, разбира се! А той е много важен минерал за растежа на косата. Освен това те са наситени на суроватка и казеин – два висококачествени протеина.

№10 Моркови

Те са отличен източник на витамин А, който спомага за заздравяването на кожата на главата. А от доброто функциониране на скалпа зависи и това дали косата ви ще бъде подхранена и блестяща.

Източник: arenabeauty.com

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини