ЧЕЗ се изнася от България. Вестниците в събота

"Сега": Министерствата пилеят милиони въпреки кризата

Въпреки кризата и отчаяните опити да се намалят разходите в държавата министерствата продължават да пилеят по инерция десетки милиони левове. Ведомствата поддържат абсурдни и раздути звена, като някои от тях са толкова стари, че отсъстват от официалния регистър на административните структури у нас. Това показва внимателният прочит на одобрените тази година програмни бюджети на министерствата, който "Сега" направи.

"Труд": Бизнес и синдикати с 52 мерки антикриза

Минималната заплата да добие такива размери, че да гарантира пълната минимална пенсия за стаж и възраст. Държавата да започне незабавно възстановяването на ДДС и акцизи към фирмите. Да се въведе неплатен отпуск "по икономически причини". До края на годината да спре всякакво повишение на цените на тока, парното, водата и други регулирани от държавата услуги и стоки с обществено значение. Това са част от антикризисните мерки на бизнеса и синдикатите (засега 52 на брой), които в понеделник ще се гледат в националния тристранен съвет.

"Монитор": Първанов с четири конституционни гафа

Президентът Георги Първанов е нарушил конституцията в четири основни аспекта. Това стана ясно вчера от думите на представителите на четирите партии, искащи отстраняването на държавния глава.

Мотивите за импийчмънт на президента Първанов вече са готови, а председателите на парламентарните групи на ГЕРБ, Синята коалиция, "Атака", както и независимите депутати от партията на Яне Янев вече са се подписали под тях.

"Стандарт": ЧЕЗ се изнася от България

ЧЕЗ се изнася от България, научи "Стандарт". Чешкият собственик на Енергото в Западна България и на ТЕЦ "Варна" преговаря да продаде бизнеса си у нас, съобщиха източници на вестника от централата. Това беше потвърдено и от работещи в столичното Енерго. Причината е, че компанията има проблеми с собствеността си у нас. ТЕЦ "Варна" е закъсала финансово. Техниката им е много остаряла. А дългоочакваната инвестиция за газифициране на блоковете там така и не се състоя. С Енергото в София пък проблемите започнаха с отпора срещу тримесечното отчитане на тока, което бе отменено то съда. ЧЕЗ така и не направи необходимите инвестиции, за да намали загубите по мрежата.

"Монитор": Разкриха афера със скрап на президентски спонсор

Нова афера, свързана с фирмата „Еврометал" на съдения за далавери със САПАРД президентски спонсор Людмил Стойков, лъсна по време на парламентарния контрол вчера. Пернишката фирма била изкупила от май 2002 до 30 юни 2009 от мини „Марица-изток" 270 000 тона скрап на занижени цени, съобщи депутатът от Синята коалиция Иван Иванов. По нареждане на шефа на рудник „Трояново-север" Стамен Ведричков скрапът се продавал с коефициент 0,7% от реалната стойност. Това означава, че цената е била с 30 процента под нормалната и с тази разлика държавата е била ощетена, обясни Иванов.

Изчезнали са и 300 километра релси и траверси, обяви още Иванов.

"Стандарт": Депутати доят крави

Манията "виртуален фермер" се пренесе при депутатите, министрите и чиновниците. Всички те започнаха масово да плевят лехи, доят крави и отглеждат ягоди във виртуалните си ферми в играта на Facebook FarmVille. Оказа се, че всеки втори човек от властта и опозицията има профил в социалната мрежа.
"Трябва да си обера гроздето, да си издоя кравите. И моля те, прати ми един гвоздей, за да си достроя конюшнята", са най-често разменяните реплики между чиновниците във Facebook. Милиони хора са се хванали за виртуалните си мотики и чакат с дни, за да им узрее реколтата.

"Труд": РЗС прати сигнал до президента срещу ГЕРБ

Президентът Георги Първанов да сезира Конституционния съд, който да провери дали има несъвместимост за заемане на постовете на повечето министри. Такъв призив до държавния глава внесе вчера РЗС.

От партията на Яне Янев смятат, че почти всички министри от кабинета на ГЕРБ са имали участие във фирми и други юридически лица към датата на избирането им и попълването на декларациите им за конфликт на интереси. Преди седмица комисията за конфликт на интереси в парламента реши, че декларациите на министрите са достоверни.

"24 часа": Данъчен пи кафе и хвана 120 000 лв.

Данъчен инспектор пи кафе в "Лаваца" на "Витошка" в четвъртък вечерта и успя да хване укрит оборот от 120 хил. лв.

Като плащал сметката, инспекторът установил по касовата бележка, че касовият апарат не записва всичко в паметта си. Затова вчера заведението бе атакувано от данъчни и апаратът бе конфискуван.

Досега по следи в паметта са установени 120 000 лв. оборот, за които не са платени данъци, казаха инспектори. Дори да не успеят да възстановят всички следи, данъчните имат втори ход, по който ще обложат кафето.

"Стандарт": Червената секира платена от хазната

Червената секира, която БСП отново иска да пусне по телевизията, се оказа правена с държавни пари. Това разкри одитът на Сметната палата за приходите и разходите на партиите за предизборната кампания през 2009 г. Клипът "Ако подкрепиш Бойко, получаваш Костов" е бил платен с пари от държавната субсидия на партия "Национално движение за спасение на отечеството", които ги е превела на "Нова Зора". Политическата сила е част от Коалиция за България. Това според експертите от Сметната палата е дарение от юридическо лице и затова е нарушение на закона. Одитът показа още, че 20 на сто от държавната субсидия за финансиране на партиите е отишла именно за да плати кампанията на червените.

Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини