Серия земетресения в Турция

Серия земетресения са регистрирани в Турция тази сутрин. Трусове е имало както в източната, така и в западната част на страната.

108 са земетресенията само в рамките на 24 май и сутринта на 25 май, показват данните на Европейския средиземноморски сеизмологичен център.

Последният трус е станал в 07:48 часа тази сутрин. Силата му е 2 по Рихетр. Епицентърът му е на 12 км югозападно от Малатия.

Турската агенция за управление на бедствията и извънредните ситуации съобщи, че най-силното земетресение от серията е с магнитуд 3,2 на 19 километра от Измир. То е станало в 9 часа местно време на 24 май.Повече от година след опустошителното земетресение от 7,8 по Рихтер в Турция, засегнатите райони все още не са възстановени. Жертвите при бедствието и последвалите срутвания надхвърлят 53 хиляди.

В  Хатай хората все още живеят в контейнери. Имат проблеми с тока, защото във временните им домове всичко работи на ток. Събарянето на сгради продължаваше и през февруари на 2024 година.

На 70 км от Газиантеп, в Нурдагъ, 26 000 души живеят в контейнери, чакайки новите си домове от държавата. Раздават ги през 20 дни с лотария. И ще бъде така, докато всеки не получи ключа за новия си дом.

Източник: bTV

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини