Нинова поиска оставката на Желязков заради ''безпрецедентна'' заповед, той я опроверга

Става дума за изменение в правилника, според което не може отделните депутати да провеждат събития в парламента по време на кампанията

Лидерът на БСП Корнелия Нинова поиска оставката на председателя на Народното събрание Росен Желязков заради негова "безпрецедентна" заповед, която по думите ѝ ограничава правата на опозицията. Минути по-късно Желязков опроверга твърденията ѝ.

Тази сутрин в кулоарите на Народното събрание (НС) лидерът на БСП Корнелия Нинова представи подписана от Желязков вчера заповед за изменение на правилника на НС с думите, че тя е безпрецедентна и погазва правата на парламентарната опозиция. Текстът, който Нинова представи като изменение на правилника, е следният:

"Пресконференции, брифинги, срещи с журналисти, кръгли маси, дискусии и други подобни мероприятия с участия на външни лица се провеждат в сградите на НС по мотивирано предложение на председателя на съответната парламентарна група или парламентарна комисия, във връзка с дейността им, отправено до председателя на НС".

Лидерът на БСП обяви, че това е заради доклада от временната комисия за договора с турската компания "Боташ" и факта, че БСП искат да проведат среща днес в парламента по повод информацията, събрана от комисията.

"Такова чудо не се е случвало в парламентарната история на България. Това е безпрецедентно погазване на правата на опозицията. Затвориха парламента за един месец, отнеха правото ни на парламентарен контрол и сега това за капак на всичко", коментира Нинова пред журналисти.

Тя се закани, че ако БСП да не бъдат допуснати да правят брифинги в парламента, то те ще се съберат на стълбите отпред, независимо от това.

Само няколко минути по-късно Желязков опроверга Нинова и обясни пред медиите, че става дума за съществуващия чл. 22 от правилника, който функционира работи от години. Неговата заповед само е премахнала варианта отделни народни представители да свикват срещи и да организират събития, като така се цели да се намали популизмът покрай предизборната кампания.

"Единствената разлика в новите правила е ограничаване на възможността да отделен народен представител да използва сградите на парламента за провеждането на събития, които не са свързани с дейността на парламента", заяви председателят на НС.

Преди два дни съпредседателят на "Продължаваме промяната" Кирил Петков заяви, че групата на ПП-ДБ обмисля дали да не поиска оставката на Желязков заради начина, по който се разпорежда с дневния ред на НС.

Източник: Offnews.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини