Милиони наблюдаваха пълното слънчево затъмнение

Милиони наблюдаваха пълното слънчево затъмнение, което превърна деня в нощ. Макар от дистанция, в България хората гледаха явлението през сайта на NASA. То започна точно в 21:17 ч. българско време. 

СНИМКИ ВИЖТЕ ТУК

С аплодисменти и бурни възгласи Мексико първи посрещна феномена. За около 4 минути Луната закри Слънцето и така донесе чист мрак. Някои късметлии успяха да се насладят на гледката "от една ръка разстояние". Две американски авиокомпании организираха полети по време на затъмнението, но билетите бяха разпродадени за по-малко от денонощие. 

"Успях да се добера до последното място на полета. Последното. И дори имах късмет да е до прозореца. Казах си: "Знаеш ли, трябва да го направиш, защото може никога отново да нямаш този шанс", казва Зани Зулитц. 

За безопасното наблюдение, най-важният аксесоар бяха специалните очила. "Това са специални очила за слънчеви затъмнения. Можеше без проблем да гледате пред тях, макар че са от хартия и пластмаса. Те са около 100 000 пъти по-тъмни от слънчевите очила", уточнява ученият Бил Най. 

Сянката на Луната се движеше по ивица, широка около 190 километра. Тя премина от западния бряг на Мексико, през Съединените щати и до най-източната канадска провинция Нюфаундленд и Лабрадор. Зрелищният небесен спектакъл премина и над Ниагарския водопад.

"Да станеш свидетел на подобно нещо и то над Ниагарския водопад. Просто нямам думи. Това е събитие, което се случва веднъж в живота. Не мисля, че ще имам подобна възможност и в следващите десетилетия", каза ученикът Ланс. 

И у нас, десетки любители на необятния Космос се събраха в "София Тех Парк", за да гледат на живо затъмнението през сайта на НАСА. "Последният път бях още в училище като гледах слънчево затъмнение, беше много впечатляващо, 90-те години, сега съм тук от интерес", посочи Елин Христов. 

"Реших, че е нещо интересно, с което и децата да се запознаят и ние да видим и е нещо, което е по-голямо от нас, защо пък не", съобщи Рая Попова. 

От БАН разпространиха кадри на затъмнението, заснети от български екип.

Следващото пълно слънчево затъмнение ще бъде след две години. Тогава то ще обхване северните покрайнини на Гренландия, Исландия и Испания.

Последното пълно слънчево затъмнение, наблюдавано от България, е било през 1999 година. А следващото, което ще може да се види от територията на нашата страна, ще е през 2081 г.

Източник: nova

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини