Съветите на дерматолозите преди абитуриентския бал: Без филъри и корекции, чистата и здрава кожа винаги е на мода

Последвайте препоръките на д-р Снежана Атанасова и д-р Росица Денчева от Асоциацията на естетичните дерматолози в България (АЕДБ) и ще се радвате на красива кожа и очарование без корекции

Само три месеца преди началото на националния конкурс „Най-красивата абитуриентка“, Dir.bg стартира поредица, в която най-големите експерти от модната и козметична индустрия, дерматолози и имиджмейкъри, дават съвети как бъдещите абитуриенти да се подготвят за вечерта отбелязваща началото на новото голямо приключение.

Бъдете с нас в тази красива мисия, за да помогнем заедно на очарователните български момичета да представят себе си в най-завладяващата и блестяща визия.

Dir.bg е подготвил и специални награди както за носителката на титлата, така и за финалистките в конкурса.

Продължаваме със съветите на  д-р Снежана Атанасова и д-р Росица Денчева за здрава и красива кожа преди този толкова специален ден.

Д-р Снежана Атанасова   Снимка: архив


Д-р Снежана Атанасова е дерматолог с  над 20-годишен опит в сферата на дерматовенерологията и естетичната дерматология. Притежава две висши медицински образования - завършва медицина в Русия, а след това се дипломира и в Тюбингенския университет „Еберхард и Карл“ в Германия. Специализира дерматовенерология в Русия и България. Д-р Атанасова е председател на Асоциацията на естетичните дерматолози в България (АЕДБ) и търсен събеседник по актуални теми в сферата на дерматологията.


Д-р Росица Денчева   Снимка: архив


Д-р Росица Денчева е специалист дерматолог и венеролог в София с над 20 години опит и професионални интерес в Клинична дерматология и венерология, Оперативната дерматология - отстраняване на доброкачествени и злокачествени новообразувания; Естетична дерматология - коригиране на белези на стареене чрез ботулинов токсин, временни попълващи средства, изграждане на лицеви обеми, мезотерапия, плазмотерапия, прилагане на лазери.

Д-р Денчева завършва Медицински университет София през 1996 г. и придобива своята специалност Дерматология и венерология през 2001 г. От 2002 г. до 2004 г. д-р Денчева е консултант на Национална програма за контрол и превенция на ХИВ/СПИН към Министерство на Здравеопазването. От 2003 г. до 2004 г. е дерматолог и мениджър на Център за сексуално здраве София към Лекари без граници, а от 2005 г. до 2006 г. практикува в УМБАЛ „Александровска“ София. От 2006 г. до 2010 г. е Началник отделение Дерматология и венерология към Аджибадем Сити Клиник Болница Токуда.

Д-р Атанасова как най-ефективно да се погрижат за кожата бъдещите абитуриентки, така че тя да бъде здрава и свежа преди бала?

Ако абитуриентът или абитуриентката имат проблемна кожа, тази подготовка трябва да се започне навреме, т.е. една година преди абитуриентския бал. Много често при мен идват абитуриенти с възпалена кожа, с акне, с неправилни грижи, които провокират възпаления, с розацея, с хиперпигментации, и моят съвет е, когато имат подобни проблеми, навреме да се обръщат към дерматолозите, за да има ефективна възможност да ги повлияем и да изчистим кожата.

Когато абитуриентката е с видимо здрава кожа, имам няколко съвета. Съществуват пет основни правила, които е желателно да се спазват, за да имат свеж вид и сияйна здрава кожа на абитуриентския бал.

Преди всичко да внимават как се хранят. Важно е да се ограничи приемът на голямо количество въглехидрати. Обикновено те се подлагат на диети. Когато има нужда, да, но иначе би трябвало да заложат на здравословно хранене, балансирано, с въглехидрати, мазнини и белтъци. Желателно е да има месо, защото то е източник на белтък, който е необходим за синтеза на колаген и еластин.

Ако момчето или момичето е вегетарианец, кожата започва да реагира на тази липса на белтъчна храна - изглежда дехидратирана, нетонизирана...Задължително се изключва fast food, пържено, прекалено солено, естествено, алкохол, и задължително се повишава консумацията на плодове и зеленчуци. И това хранене трябва да е навреме, т.е. да не се храним в 24 часа през нощта, а минимум четири часа преди лягане.

Втората важна препоръка е да бъде спазван водния баланс. Нека не забравяме, че кожата ще реагира веднага, ако момчето или момичето не пият достатъчно течности. Но, като казвам течности, това не означава сладки и газирани напитки, фрешове или много кафета, които дехидратират кожата. Желателно е да се пие чиста вода, без никакви добавки към нея и е желателно да е поне литър и половина на ден.

Третото, което е много важно - да има качествен, здравословен сън. Защото когато има дисбаланс между двата хормона - кортизол и мелатонин, защото обичайно младото поколение заспива късно и съответно има подтиснат синтез на мелатонин, а този хормон е много важен за качеството на съня -важните процеси на подмладяване на кожата се случват по време на достатъчно ниво на мелатонин. Нивото му пада от 22 часа нататък. Затова е желателно да сме в леглото преди 22 часа, така няма да се повиши нивото на кортизола. Но повечето млади хора не оставян телефона дори в леглото, а по този начин се качва нивото на хормона на стреса, на кортизола, и се подтиска нивото на мелатонин. Балансираният сън е изключително важен, за да не се събудите сутрин изморени, подпухнали - по този начин кожата веднага ще реагира.


Снимка: iStock by Getty Images


Следващото, което е важно, момичетата да не прекаляват с декоративната козметика. Много е важно преди лягане да се почиства лицето. Спазват се четири основни стъпки:

- ако има грим, първоначално го сваляме с мицеларна вода. Тя винаги е първа. Следва измивно средство. След него идва тонизация, тоник да се изпозлва задължително. И след тоника идва продукт, в случая с младите момичета, това ще е хидратиращ продукт, който например съдържа хиалуронова киселина. Може да е и продукт, който съдържа пептиди или витамин C, но това може да обсъди с нейния дерматолог. Винаги сваляме грима, никога не заспиваме с него, защото кожата ни няма да ни прости. Тя изпада в оксидативен стрес, реагира и дори след това да предприемете нещо, ако това се случва постоянно, тя няма бързо да отговори дори на правилните съпки, които сте започнали непосредствено преди абитуриентския бал.

Правилната грижа за кожата е навременната

И последно - желателно е да има повече разходки, активен спорт, така кожата се насища с кислород. Тук е много важно да посоча още един вреден фактор - момичетата и момчетата пушачи непрестанно подлагат кожата си на оксидативен стрес. Изпушването на една цигара подлага кожата на неблагоприятно въздействие, което кара клетките да изпадат в това стресово състояние и съответно те се делят в пъти по-бавно. Това се отразява върху цвета на кожата, доказано е, че пушенето стимулира възпалителни процеси на кожата, активирането на видими капиляри, на хиперпигментация, така че момчетата и момичетата трябва да се замислят дали си заслужава една изпушена цигара и стресът, на който ще подложат кожата си.

Използвайте фотозащита. В градски условия това може да е 30 фактор, но аз лично винаги препоръчвам да е 50, никога няма да я излишно.

Ако искате да се подложите на процедура, посъветвайте се с вашия дерматолог. Той може да ви препоръча лек пилинг за клетъчна стимулация, да се освежи кожата. И може да ви посъветва за продукти, които са подходящи за вашата кожа.

Кои са основните правила, които трябва да спазват младите момичета, за да се радват на здрава и красива кожа?

Абитуриентките трябва да внимават къде търсят помощ, за да подобрят състоянието на кожата си. Т.е., ако това е някакъв дерматологичен проблем, разбира се, се занимава само и единствено дерматолог. Не забравяйте - със здравето и качеството на кожата, прилагането на инжекционни манипулации, апаратни процедури, лазери особено, се занимават лекари дерматолози. Има апаратни процедури, с които биха могли да се заемат и козметици, но те не трябва да нарушават целостта на кожата. Не трябва да се лазери. Има медицински и козметични апарати. С козметичните може да се занимава козметик, вече за медицинския се изисква дерматолог.

Друго, с което трябва да внимават, ако се подлагат на инжекционни процедури, е къде отиват. Това трябва да бъде лекарска практика. И отново трябва да се насочат към дерматолог или пластичен хирург за тези интервенции. Разбира се, лекарят ще поиска момичето да бъде придружено от родител, защото той ще трябва да подпише информирано съгласие. Задължително се обяснява, подписва се, дава се накрая чеклист със стикер. На него пише какво е сложено, сериен номер, количество и препоръки.

Какво бихте ги посъветвали да направят преди абитуриентския си бал?

Момичетата не трябва да се водят по трендовете, които в момента се представят по различни телевизионни проекти. Винаги трябва да се подчертава естествената красота. Не трябва да си личат намеси по никакъв начин. Трябва да има умерен и професионален подход към състоянието на кожата. Когато се стараят да си личи намесата, е абсолютно неправилна тенденция, която изглежда смешно отстрани


снимка: iStock


Д-р Денчева, какви са основните грешки в грижата за кожата, които се допускат, и как да бъдат избегнати?

Нередовно прилагане на слънцезащита. Увреждането от слънцето е една от основните причини както за стареене на кожата, така и за поява на тумори на кожата. Вредните ултравиолетови лъчи причиняват увреди на клетъчно ниво и водят до необратима загуба на колагена. Именно заради това е важно да предпазваме кожата си от слънцето редовно, като използвате слънцезащитни продукти всеки ден без значение от сезона.

- Недостатъчна грижа за шията - Това е много често срещана грешка. Редно е да мислим за тази зона като за част от лицето. Погрижете се за кожата на шията и деколтето с подходящи продукти.

- Пренебрегване на зоната около очите - Кожата около очите е деликатна и предразположена към признаци на стареене още от ранна възраст. Пренебрегването на тази област може да доведе до поява на фини линии и бръчки и подпухналост, дори и при млади жени.

- Използване на продукти, които не са подходящи за вашия тип кожа / или използване на твърде много нови продукти по едно и също време - Използването на продукти, които не са предназначени за вашия тип кожа, може да влоши проблеми като сухота, омазняване или дори да доведе до поява на обриви. Това е така, защото различните типове кожа изискват различни видове продукти. Използването на прекалено много продукти, особено, когато не са съобразени с възрастта може да има негативно въздействие върху младежката кожа.

 Много момичета избират филъри, ботокс или пък други методи, за да подчертаят или променят визията си. Подходящо ли е и какво е необходимо да знаят?

 Ботулиновият токсин, известен с едно от най-популярните си търговски имена BOTOX® и филърите са две от най-разпространените естетични процедури използвани за намаляване на признаците на стареене. И двете терапии изискват периодично приложение, за да поддържат ефекта си.

- Ботоксът е невротоксин, който се инжектира в определени мускули, за да намали степента на мускулно съкращаване. По този начин се намалява активността на мимиката и съответно намалява появата на бръчки и фини линии, причинени от повтарящи се движения на лицето. Когато се инжектира в определени области на лицето, ботоксът блокира мускулите, което води до намаляване на бръчките. Ефектът от ботокса обикновено продължават от четири до шест месеца, след което лечението трябва да се повтори, за да се запазят желаните резултати.

- Дермални филъри - тези медицински изделия се прилагат за възстановяване на липсващ обем в някои лицеви области. Същите могат да се използват за насочване и запълване на области с дефицит, като например:

· Марионетни линии

· Назо-лабиални гънки

· Бръчки около устата

Най-често прилаганите филъри съдържат хиалуронова киселина (HA) - вещество с естествен произход, което се синтезира в тялото ни в млада възраст и поддържа тъканите ни обемни и хидратирани. С течение на времето произвеждаме по-малко хиалуронова киселина, една от причините кожата да изтънява и да и да губи обем. Дермалните филъри могат да възвърнат младежките извивки и обем на лицето и да добавят обем и стегнатост, където те липсват.


Снимка: iStock by Getty Images


Кои са най-новите методи за поддържане на кожата, които бихте препоръчали на абитуриентките?

Характерно за младата кожа е нейната свежест, стегнатост и красота. За съжаление обаче част от младите хора са изправени пред дерматологични проблеми като акне или неравномерен тен на кожата. Въпреки че един добър режим на грижа за кожата може да се бори с тези проблеми, понякога в допълнение са нужни професионални терапии.

Характерно за по-младите кожи е повишено отделяне на мастни секрети, известни като себум, натрупване се замърсявания, в резултат както на емоционални фактори по време на учебни сесии, активна работа или приключенски бягства през уикенда.

Има апаратура и техника, която осигурява дълбоко почистване, премахване на мъртвите кожни клетки и предотвратяване на запушени пори. Процедурата поддържа хидратацията и кожата остава плътна и еластична, като подсилва нейната естествена бариера и устойчивост. В терапията се включват и серуми за персонализирани въздействия при специфични проблеми.

В тази възраст често сме насочени към желание за премахване белези от акне, разширени пори и неравномерен тен. За тези състояния прилагаме терапия с микронидлинг - тя създава малки зони на нараняване, за да се стимулират възстановителните процеси в кожата и да се постигне възстановяване на леките дефекти на кожата и постигане на максимално подобряване на съществуващите проблеми.

IPL процедури прилагаме за подобряване на тена и текстурата на кожата. Особено приложима е тази терапия в младежка възраст при активно акне, както и при остатъчни зачервявания или кафеникави петна след активното възпаление.

Козметика - Спазването на режим за грижа за кожата е най-добрата инвестиция, която можете да направите. Защитата с антиоксидантен серум с витамин С и минерален слънцезащитен крем SPF 30 и обновяването с третиноин през нощта са проактивни грижи за здравето на кожата. Третиноинът е единственият локален агент, който може да се приложи превантивно и предотвратява доказано прогресирането на стареенето и предраковите промени.

 

 

Източник: http://life.dir.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини