На гребена на вълната: БМВ задмина Мерцедес

Германският автомобилен концерн БМВ раздава на своите работници рекордни бонуси по 8400 евро. Концернът изпревари вечния си съперник Мерцедес по резултати и има амбициозни планове за електрически Ролс-Ройс и Мини.

Автомобилният концерн от Бавария ще инвестира рекордни суми в производство и иновации през 2024 година. През миналата 2023 година БМВ изпревари своя вечен германски съперник в премиум сегмента Мерцедес-Бенц по продажби и приходи, а тази година смята да разшири производството, научноизследователската и развойната дейност. Всичко това би трябвало да гарантира успешния старт догодина на новата платформа Neue Klasse („нов клас“).

Добри резултати за 2023 година, високи бонуси за специалистите

„Новият клас е много повече от нов автомобил или концепция, тя е нова дефиниция на марката БМВ“, каза на представянето на постигнатите резултати главният изпълнителен директор на компанията Оливер Ципсе през март. А ръководството на концерна ги определи като „стабилни“. Продажбите са нараснали с повече от 6% - до 2,55 млн. автомобила и 209 000 мотоциклета, а приходите са се увеличили с 9% - до 155,5 млрд. евро.

Централата на БМВ в Мюнхен Снимка: BMW Group

Това означава, че мюнхенският автомобилен концерн е изпреварил конкурента си от Щутгарт Мерцедес-Бенц, чийто резултати са незначително по-скромни: през 2023 г. компанията е продала 2,49 млн. автомобила и е реализирала приходи от 153,2 млрд. евро. Чистата печалба на БМВ е над 12 млрд. евро и баварският автомобилен производител може да си позволи да изплати добри дивиденти на акционерите и бонуси на служителите.

Рекордни инвестиции в нови заводи

Висококвалифицираните работници, например, ще получат по 8400 евро и бонус в корпоративната пенсионна схема. И по този показател БМВ изпреварва Мерцедес-Бенц, чийто най-висок бонус за миналата година достигна 7300 евро. За сравнение: Фолксваген изплаща на служителите си бонус в размер на 4 735 евро, а в дъщерното дружество Порше, което работи в премиум сегмента и чиито резултати за миналата година отново са отлични, бонусът достигна 9 690 евро.
През 2024 г. обаче БМВ ще реинвестира основната част от спечелените пари. Лъвският пай от капиталовложенията ще отиде за разширяване на производството. В момента БМВ изгражда нови производствени мощности за високоволтови батерии за електрически автомобили както в Германия (в град Ирлбах, Бавария), така и в Китай, САЩ и Мексико.

Напредват и плановете нов завод за автомобили в Дебрецен, Унгария, за разширяване на централата на БМВ в Мюнхен и за преминаването изцяло към електромобилност на марката Мини, базирана в Оксфорд, Великобритания.

„Новият клас“ стартира през 2025 г. в Унгария

На новия завод в Дебрецен, който ще бъде оборудван с най-новите технологии,  се пада ролята на пионер: там през 2025 г. ще започне производството на автомобилите от новата концепция за изцяло електрически автомобили от „нов клас“. За тях се разработва изцяло нова платформа, която ще използват и бъдещите модели на БМВ.

Според директора по развойната дейност на БМВ Франк Вебер „новият клас“ електрически автомобили ще има 30% по-голям пробег и с около 30% по-кратко време за зареждане на батерията. Освен това е предвидено разходите за производство ще спаднат с около 40 процента.

Според Вебер целта на най-голямата инвестиционна програма в историята на концерна е да се намалят разходите и да се доведе рентабилността при производството на електромобили до нивото на конвенционалните автомобили – тези с двигатели с вътрешно горене. Вебер допуска, че тази цел може да бъде постигната в края на това десетилетие. Малко по-рано - през втората половина на десетилетието – се очаква да започне серийното производство на въглеродния модел BMW iX5 Hydrogen. През миналата година беше пусната първата пробна серия.

Идва електрическият Ролс-Ройс „Спектър“

Електрическият Ролс-Ройс „Спектър „    Снимка: ROLLS-ROYCE MOTOR CARS PRESSCLUB/Foto: Mark Fagelson

Междувременно започнаха тестовете на първото електрическо ес ю ви (SUV) на БМВ - BMW Neue Klasse X, чиeто серийно производство трябва да започне през втората половина на 2025 година. Ще последва лимузина от „нов клас“, сравнима с днешното БМВ от трета серия. През първите 24 месеца след пускането на завода в Дебрецен БМВ възнамерява да произведе поне 6 модела електрически коли от „нов клас“. В момента баварците предлагат общо 15 електрически модела, но това са предимно конвенционални автомобили, оборудвани с електрически двигател.

За тази година от БМВ очакват продажбите в сегмента BEV (Battery Electric Vehicle) т.е. на електрически автомобили да нараснат с двуцифрено число в проценти. В него влизат лимузините от седма серия на БМВ, ес ю ви модела X7, както и автомобилите Ролс-Ройс, включително изцяло електрическата им версия „Спектър“. Първите купувачи на този луксозен автомобил вече го получиха, а поръчките са толкова много, че някои клиенти ще трябва да чакат поне една година.

Между другото, заедно с миниатюрното Мини, луксозният Ролс-Ройс ще бъде първата марка под шапката на БМВ, която от началото на 2030 година ще се произвежда вече само с електрически двигатели.

 

Източник: http://www.dw.com

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини