Изложба в Лондон отбелязва бляскавата модна кариера на Наоми Кембъл

Нова изложба в Лондон ще отбележи продължилата четири десетилетия кариера на модния подиум на Наоми Кембъл, предаде Асошиейтед прес.

В музея "Виктория и Албърт" през юни ще бъде открита експозицията NAOMI: In Fashion.

Изложбата ще покаже запомнящи се дизайнерски тоалети, носени от Кембъл - един от най-разпознаваемите модели и чернокожи жени в света, отбелязва Асошиейтед прес.

"За мен е чест, че от "Виктория и Албърт" ме помолиха да споделя със света живота си в дрехи", казва 53-годишната манекенка в разпространено изявление.

Изложбата ще включва около 100 визии и аксесоари, дело на най-големите имена в модата - от "Шанел" и "Долче и Габана" до "Версаче", "Ив Сен Лоран", "Александър Макуин" и много други, отбелязва Асошиейтед прес.

Сред акцентите са корсет, дело на Тиери Мюглер през 1989 г. и изработен от пластмаса и метал, рокля на "Версаче" в цвят дъвка за балончета и пелерина с пера, които Кембъл носи на бала на музея "Метрополитан" през 2019 г.. Сред експонатите са и зашеметяващо високи обувки на платформа на Вивиан Уестууд, носени от манекенката по време на прочутото й падане на подиума през 1993 г.

Родената в Лондон Наоми Кембъл посещава сценично училище от ранна възраст и започва кариерата си на осем години, когато се снима в музикални клипове на Боб Марли и на "Калчър клъб".

Когато е на 15 години, с амбициозната танцьорка се свързва моден агент и след две години тя вече дефилира по подиумите в Париж и Милано. Кембъл е първият чернокож модел, появил се на корицата на френското издание на списание "Вог" през 1988 г., припомня Асошиейтед прес.

Част от изложбата е посветена на личните и професионалните отношения на Кембъл с покойния дизайнер от тунизийски произход Азедин Алая, който отваря дома и студиото си в Париж за младата Кембъл. Тя вдъхновява работата му, а той помага за развитието на нейната кариера, пише БТА.

Кураторите казват, че изложбата ще покаже и подкрепата на Кембъл за равнопоставеност в модната индустрия и съдействието, което оказва на нови творчески таланти.

Изложбата ще продължи от 22 юни до април 2025 г., отбелязва Асошиейтед прес.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини