Божидар Саръбоюков: Целта ми е участие на Олимпиадата

Изображение 1 от 5

    Атлет № 1 на България за 2023 година Божидар Саръбоюков стартира подготовка за новите предизвикателства в кариерата си. Състезателят на „Хеброс“ (Харманли) продължава с тренировките в залата в родния си град. Предстои му подготовка и в Габрово. След около 2 месеца ще участва на международен турнир, след което и на Европейското първенство в Рим. Срещнахме се с Божидар дни, след като завърши на 11-то място на Световното първенство по лека атлетика за мъже и жени в Глазгоу. Пред екипа ни той сподели оценката си за сезона, как върви подготовката му и какви са очакванията му за остатъка от сезона.

     

    Божидаре, намираме те в залата в Харманли. Вече започна подготовка, но сподели как оценяваш изминалата част от сезона?

     Може би това е един от най-слабите ми сезони. Поне аз изобщо не съм доволен от този зимен сезон. Имаше много състезания, на които постигнах много добри опити, но за съжаление с фаулове. И просто няма как да не бъда разочарова.

    Какво не ти достигна за по-добри опити?

    Според мен явно не сме оттренирали напълно разбега. Тази година сменихме разбега, имахме само 2-3 месеца за подготовка за него и явно не ми пасна, не е нашия разбег.

    Затова ли на последното състезание си върна стария разбег?

     Да! Решихме с треньора ми, че със стария се получава по-добре, искахме да рискуваме, както с новата техника, така и с разбега, но явно този риск не беше на наша страна този път.

    Как оценяваш представянето си в Глазгоу, завърши на 11 място там?

     Оценката ми за Световното първенство в Глазгоу е много висока. Все пак бе Световно първенство,  участваха най-добрите. Там нормативите бяха дори по-високи от олимпийските, участниците са по-малко. Самото участие е много трудно на такова състезание.  Оценявам моето представяне като прилично, разбира се можеше и повече, но  до последно не знаех дали ще участвам и просто заминахме за трупане на опит.

    На какъв етап е подготовката ти в момента?

     В първата седмица от подготовката си съм, започнахме обема и имаме около 2 месеца до първото състезание.

    Здравословно как си?

     Здравословно съм добре,  да чукам на дърво аз рядко се оплаквам от контузии. Надявам се да продължава така, защото останалото се постига, важното е да сме здрави.

    Знаем, че за един атлет Олимпийските игри са най-голямата цел и при теб ли е така на този етап?

    Точно това е целта ми-участие на  Олимпиадата. Самото участие за мен е много важно, все пак аз още съм млад спортист и мисля, че опитът е най-важен засега.

    Какви са шансовете ти за  Олимпиадата в Париж това лято?

     Засега мисля, че попадам в ранкинга, но лятото предстои. Всеки иска да участва, тепърва ще се постигат най-добрите резултати от спортистите, така че трябва и аз да се стягам и да показвам най-доброто от себе си.

     

    интервю на Младен Желязков

    Източник: Haskovo.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
    Последни новини