Корени от глухарче - ползи и приложение

Глухарчето е добре познато растение, за което има дълъг списък с мощните му лечебни възможности, благодарение на богатият му полезен състав. Използваеми са както надземните части на растението, така и коренът.

Информацията за същността на корена на това полезно растение е необходима, за да се използват ефективно всички негови части.

Какво представлява коренът на глухарчето

Често срещаме сред полето това ниско многогодишно тревисто растение, от коренището на което растат нас земята 1-2 кухи стебла, пълни със сок. Цветчетата му са жълти, а плодът представлява добре познатите бели власинка, които духнати, се разпиляват наоколо.

При използване на глухарчето като лечебна билка, добре е коренът да се събира през есента, когато листната розетка е повехнала. Не бива да се събират цъфтящи още растения. Разпознаването на готовия за бране корен става като се огъне, ако се чупи, значи е готов за събиране.

Състав на корена на глухарче

Изключително богатото съдържание на корена на билката го прави лек за всякакви болести. Витамини, минерали, фибри са сред полезните вещества в корена. Става въпрос за витамини от група B, C, D. Минералите са представени от калий, калций, магнезий, цинк, желязо, фосфор. Горчивите гликозиди в състава са полезни за уринарния тракт. Инулинът, стеролите, терпените и флавоноидите допълват това богатство от полезни вещества.

Благодарение на този състав полезните и лечебните свойства на корена на глухарчето са многобройни. Ето някои от тях.


Полезни свойства на корен от глухарче
Корени от глухарче - ползи

Корен от глухарче за отслабване

Отслабването с помощна на корен от глухарче се случва, защото тази част на растението благоприятства обмяната на веществата, нормализирайки липидния и въглеродния обмен. Чаят от глухарче е подходящ за засилване на обмяната, подобряване на стомашната секреция и подобряване на храносмилането.


Корен от глухарче при лечение на рак

Наблюдава се подобрение на състоянието на болните от левкемия при употреба на корен от глухарче. Случва се благодарение на способността на коренчето да програмира самоунищожението на раковите клетки.

Корен от глухарче за подобряване на сърдечната функция

Редовното прочистване на кръвта е полезно за добрата работа на сърдечно-съдовата система. Растението намалява нивата на холестерол в кръвта и така предпазва стените на кръвоносните съдове от образуване на плаки. Добрата работа на сърцето пази останалите органи от хронични заболявания.

Корен от глухарче при ставни проблеми

Калия, калцият и магнезият укрепват костите и предотвратяват ставните проблеми, пречат на атрофиране на мускулите.

Корен от глухарче за имунитета

Коренчето на растението е мощен имуностимулант, който не само повишава имунната защита, но и пази от бактериални инфекции, гъбички и микроби.
Корен от глухарче при запек

Това растение подобрява функцията на черния дроб и му помага лесно за елиминира токсините. Тъй като подобрява храносмилането, той играе роля и на слабително средство. Така подпомага работата на целия храносмилателен тракт.

Прием на корен от глухарче


Най-ефективното използване на корена от глухарче е под формата на чай. Приготвя се от 1 чаена лъжичка нарязан корен в 250 милилитра вода. В нея се сварява чай от глухарче и престоява 8 часа. Прецежда се и се пие на порции през целия ден.
Противопоказания за прием на корен от глухарче

Възможно е да се получат алергични реакции при приема на този корен, особено ако има регистриран такъв към сходни растения- хризантема, лайка, бял равнец, маргаритка и невен.

Не бива да се приема заедно с антибиотици, защото намалява тяхната ефективност.

При проблеми с жлъчния мехур, трябва да се направи консултация с лекар Същото важи при язва и гастрит, защото коренът предизвиква свръх отделяне на стомашни киселини.

При диабетици може да доведе до хипоглекемия, а при вземащи лекарства на разреждане на кръвта - кръвоизлив.

 

Източник: gotvach.b

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини