Сладките напитки увеличават риска от аритмия с 20%

Китайски и шведски лекари са установили, че пиенето на повече от два литра сладки или подсладени напитки седмично увеличава риска от развитие на предсърдно мъждене с 20%. Констатациите на учените са публикувани в статия в научното списание Circulation: Arrhythmia and Electrophysiology.

Изчисленията ни показаха, че доброволците, които консумират повече от два литра сладки напитки с естествени захари или подсладители за една седмица, са средно с 20% по-застрашени от предсърдно мъждене, отколкото тези, които не пиха такива напитки в наблюдателното проучване. Този риск е бил 3,5 пъти по-висок от нормалния за хора, генетично предразположени към развитие на заболяването, пишат изследователите.

Екипът, ръководен от Уанг Нинджиан, професор в Шанхайския университет „Дзяотун“, стига до заключението, докато анализира данни, които са събрани като част от геномната банка UK BioBank. Повече от 200 000 британски доброволци са участвали в нейното създаване, като са предоставили своите ДНК проби и са се съгласили да преминат през обстоен медицински преглед и да отговорят на въпросите на изследователите.

През 10-те години на проекта неговите организатори са регистрирали повече от 9,3 хил. случая на предсърдно мъждене при участниците в UK BioBank. Това позволи на учените да проучат изчерпателно как консумацията на сладки газирани напитки със захар и нейните нискокалорични аналози на базата на изкуствени подсладители влияе върху вероятността от нарушения на сърдечния ритъм, пише БГНЕС.

Последвалите изчисления показват, че рискът е с порядък по-висок за носителите на гени, които благоприятстват аритмията, но в същото време консумацията на сладки напитки увеличава вероятността от заболяване при хората, които са най-малко склонни да го развият. Това навежда на мисълта, че консумацията на сладки напитки и свързаните с нея промени във функциите на организма сами по себе си допринасят за развитието на аритмия, което трябва да се вземе предвид от лекуващите лекари, твърдят учените.

Според статистиката на СЗО аритмиите вече са сред най-често срещаните форми на нарушения на сърдечния ритъм. Броят на хората, които имат тези симптоми се увеличава с около 8-9% всяко десетилетие. През 2010 г. по данни на СЗО той е достигнал 33 милиона души. Приблизително един на всеки десет души, страдащи от хипертония, става жертва на камерна аритмия в по-късните години от живота си.

 

Източник: Offnews.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини