Милиони американци решават на днешния Супервторник кой влиза в битката за Белия дом

Милиони американци са призовани днес от партиите си да гласуват на първични избори за кандидат за президентския вот на 5 ноември в ден, който почти сигурно рязко ще съкрати времето за окончателния отговор - че основните претенденти ще бъдат двама президенти: бившият Доналд Тръмп и настоящият Джо Байдън.

След седмица или две би трябвало това да е ясно, след което Републиканската и Демократическата партии да се фокусират много рано в надпреварата върху предизборните кампании на двамата за ноемврийския сблъсък. Формалното одобрение става на партийни конгреси през лятото.

В понеделник Върховният съд на САЩ върна Тръмп като кандидат във всички щати след отхвърляне решение на Върховния съд в щата Колорадо, че името му не може да е в бюлетините в щатските избирателни секции, защото е нарушил конституцията на страната чрез участие в метеж или подстрекаване към такъв на 6 януари 2021 г. при щурма на Капитолия. Още няколко чака бяха решили подобна забрана и изчакваха съда във Вашингтон да се произнесе, но сега това няма да влезе в сила.

Днес е и последният, макар и изключително нищожен, шанс на Ники Хейли, бивш постоянен представител в ООН и кандидат за републиканската номинация, поне да забави кампанията на Тръмп. От кандидатурата ѝ започнаха да се оттеглят големи консервативни спонсори. Но аз имам дълг към избирателите - да им дам шанс за гласуват за някаква алтернатива, а не да се превръща всичко в избори като в Съветския съюз, каза тя.

  •     На общо 16 места (15 щата и една територия) ще бъде определено кого да подкрепят над една трета от делегатите за конференцията на републиканците през юли в Милуоки. Става дума за 874 от 2429 делегати, включително от най-многолюдните щати Калифорния и Тексас.
  •     За успешна номинация са достатъчни 1215. До момента Тръмп спечели 247 делегати (над десет пъти повече от Хейли).
  •     Прогнозите сочат шанс бившият президент да добави днес още поне 773 републикански делегати.
  •     Това означава, че му трябват още около 200, които би трябвало да събере без проблеми преди края на месеца.


С различни форми на гласуване републиканските си делегати ще изберат Алабама (50), Аляска (29), територията Американска Самоа (9), Арканзас (40), Калифорния (169), Колорадо (37), Мейн (20), Масачузетс (40), Минесота (39), Северна Каролина (74), Оклахома (43), Тенеси (58), Тексас (161), Юта (40), Върмонт (17) и Вирджиния (48).


Около една трета от делегатите на Демократическата партия също ще бъдат определени на 5 март - в 14 от изброените 15 щата и Американска Самоа. В Аляска демократите гласуват на 6 април. Днес е и последният ден, в който демократите в Айова могат да изпратят бюлетините си на партийните конференции в щата, където ще бъдат обявени резултатите.

 

  •     Толкова мащабно начинание означава също, че и официалните резултати няма да станат ясни бързо. Причината е и в броенето на милиони гласове в щати в различни часови пояси, а в Калифорния гласът по пощата е валиден, ако има печат не по-късно от 4 март и да бъде получен пликът до 12 март, следващият вторник.
  •     Има и елемент на непредвидимост, тъй като някои щати позволяват „отворени предварителни избори“, т.е. регистрираните избиратели сами решават да гласуват за едната или за другата партия.
  •     На 12 март са изборите в Джорджия, а на 24 март - в Южна Каролина.

 

Тръмп води по популярност с 47 срещу 45 процента за Байдън в ново социологическо проучване за „Уолстрийт джърнъл“, публикувано в неделя. По-рано допитване за „Ню Йорк таймс“ му даваше преднина от 5 пункта. Решението на Върховния съд от вчера също изпълни платната му с нов импулс осем месеца преди вота за Белия дом.

Президентът няма сериозни конкуренти в партията и това вероятно е една от причините днес да не е планирано никакво негово изборно събитие. Но негови симпатизанти в Конгреса го съветват да направи обратното - да зачести с появите си, за да ограничи притесненията, че е твърде възрастен за втори мандат.
Публикувано в неделя допитване на „Ню Йорк таймс“ и колежа Сиена изненада с това, че цели 61% от гласувалите за Байдън преди 4 години сега казват, че той е „просто твърде стар“, за да бъде ефективен президент. От гласувалите през ноември 2020 г. за него 19% (и 13 от заявяващите, че пак ще гласуват за Байдън) казват, че той вече не е способен да се справи с работата. И това е мнение, което се среща независимо от поколение, пол, раса или образователно ниво. При всички регистрирани избиратели „твърде стар, за да е ефективен“ избират 75%, а 45% - че не вярват, че може да заеме толкова важен и натоварен със задачи пост.

„Не мисля, че Доналд Тръмп или Джо Байдън трябва да станат президент. Не смятам, че се нуждаем от кандидати на повече от 80 години. Байдън, който нарича опоненти се фашисти, а Тръмп говори за тях като за паразити. Никой не иска това“, каза Ники Хейли преди дни в телевизионно интервю.

 

Това е и може би основният проблем за президента - пред него се изправя стена от политическо поляризиране на американците и става все по-трудно да прокара през нея свои аргументи за доста добре представящата се икономика и напредването на негови обществени политики.

Байдън води кампания, все едно Тръмп вече е номинацията на републиканците, като го описва като създаващ хаос бивш президент с трупащи се съдебни проблеми и финансови глоби за стотици милиони долари, нападащ сегашния обитател на Белия дом, който има дълъг опит в политиката. Анализатори на предизборни кампании напомнят, че президентът може да разчита и на партийната машина на демократите, която отдавна не е била в толкова добро състояние, докато Тръмп изгуби поне три ключови избора, откакто влезе в Овалния кабинет.
Екипът на Байдън със сигурност ще опита да добави силен импулс в кампанията му чрез годишната му реч „За състоянието на съюза“ в четвъртък, която излъчват в най-гледаното време всички водещи американски телевизионни мрежи. Говорителката на Белия дом Карин Жан-Пиер каза в петък, че в словото ще се говори за постиженията и за бъдещи промени в следващата поне една година: намаляване на разходите на американците и в частност на тези за здравеопазване, защита на демокрацията и правата на жените, обединяване на страната и др.

Но за силна кампания е нужна някаква „история“, грабващо послание, а не цитиране на статистически показатели. Засега демократите не са извадили нищо от мащаба на Make America great again на Тръмп или на Yes, we can на Барак Обама.

 

Освен това за пръв път от 1912 г. има сблъсък между президент и бивш президент (тогава Теодор Рузвелт е срещу Уилям Хауърд Тафт) и американците започват да сравняват как е било при Тръмп и как е при Байдън. В споменатото проучване New York Times/Siena College над 40% от избирателите казват, че политиките на републиканеца са им помогнали лично повече от тези на демократа (18% са на обратното мнение). Приблизително същото е съотношението в отговорите на въпроса чии политики са им причинили проблеми - 43% посочват Байдън, два пъти по-малко сочат към Тръмп.

Известно е, че хората имат по-благосклонно отношение към някого, след като е напуснал Овалния кабинет (средно с 12 процентни пункта при 9 от последните 11 президенти, според Gallup), но проблемът за Байдън е, че Тръмп е харесван дори в групи, които демократите разчитат с политиките си да привлекат през 2024 г.

 

 

Източник: dnevnik.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини