Част от собствениците на обгорелия след пожар вход се изнасят при роднини

    Прибирам ги, ще се върнат, когато е възможно. С тези думи млада жена прибира майка си от вход В на блок 29 в хасковския квартал „Орфей“, където в неделя привечер апартамент лумна в пламъци и изгоря.

    Щети има навсякъде по жилищата от десния край на входа-под и над апартамента, където вилня пожарът. Десетина души-възрастни и деца бяха евакуирани от обгазения вход снощи. Добрата новина е, че няма сериозно пострадали.

    Сред спасените бе и 9-месечно бебе. Семейството му е от Украйна и живее два етажа над горялото жилище. Съседи разказаха днес за ужаса, на който са станали свидетели, докато помощта стигне до тях. Видели са с очите си как майката държи около двайсетина минути извън терасата бебето си, за да може то да диша. Малкото дете, 24 -годишната му майка, 7-годишно дете и жени на по 35 и 68 години от пострадалите апартаменти, все още са в болница. Бебето е добре, казаха баща му и дядо му, които днес се върнаха в апартамента на седмия етаж.

    Част от собствениците на жилищата в обгорелия вход, също дойдоха до домовете си, за да огледат щетите. Пренощували са кой където намери-при роднини, при приятели.

    Днес по обяд ток в жилищната сграда все още няма. А щетите са навсякъде по апартаментите отдясно-междуетажните площадки са обгорели и има поражения по жилищата над петия етаж от огъня. Тези от четвъртия, третия и втория пък са прогизнали при гасенето. Много от хората нямат застраховки и се чудят как ще се справят.

    Сред най-пострадалите са семейство Делчеви. Румяна и Недялко са на шестия етаж в среден апартамент, а нейните родители живеят също на шестия етаж-точно над изгорялото жилище.

    Панелът е изкривен, образува се наклон в стаята. Климатиците, дограмата всичко е стопено, разказва Румяна днес, докато показва щетите в апартамента на родителите си.

    Със съпруга й са били в своето жилище, когато пожарът лумва. Не успяват да слязат надолу, защото между етажите е задимено, а на петия-гори. Близо двайсет минути пожарникарите не успяват и да ги извадят от задния край на блока, тъй като там има площадка и пожарната кола с вишката не успява да стигне на позиция откъдето да действа. „Нямахме въздух, задушавахме се, едвам оцеляхме. Изживяхме голям кошмар. Въздухът е най-голямото богатство“, казва днес жената. Нейният апартамент е със застраховка, но много от пострадалите семейства нямат такава за жилищата си, затова се надяват на помощ от местната власт, доколкото е възможно.

    По обяд в блока се връща и собственикът на жилището, откъдето огънят е тръгнал. Валери Младенов все още недоумява какво се е случило и откъде е станало подпалването. Съседи помагат на семейството му да излезе от апартамента. Мъжът обяснява, че се отопляват в хола, където пламъците са избухнали на радиатор. Уредът е бил включен в неделя следобед, когато става инцидента. Въпреки преживения ужас, мъжът заедно се присъедини към съседите си от горните етажи за оглед на апартаментите и щетите по тях. Валери не знае какво ще прави и как ще оцелее. Няма застраховка на апартамента си, но е благодарен, че всички са оцелели.

    Източник: Haskovo.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
    Последни новини