Сърбия връща задължителната военна служба

Генералният щаб на сръбската армия предложи на президента Александър Вучич повторно въвеждане на задължителната военна служба в страната, предаде БГНЕС.

От Министерството на отбраната съобщиха, че срокът на служба ще бъде четири месеца. Това се прави с цел „повдигането на отбранителните способности на сръбската армия чрез подмладяване и активно обучение на резервния състав“, уточняват от МО.

„Предложението на Генералния щаб на сръбските въоръжени сили, като най-висш експертен и щабен орган за подготовката и използването на сръбските въоръжени сили в мир и война стартирал инициативата, идва след подробно разглеждане на общата ситуация в областта на сигурността и съвременните предизвикателства пред Сърбия като военно неутрална държава, които наложиха необходимостта от коригиране на модела на набиране на кадри за сръбските въоръжени сили, което ще позволи засилване на общия потенциал за набиране на кадри и обучението на по-голям брой граждани за отбраната на страната ни“, се посочва в съобщението.

Преди това министърът на отбраната Милош Вучевич заяви, че инициативата се основава на оценка на сигурността в страната.

„След 13 години имаме нужда да попълним резерва. Имаме 13 поколения, които са напуснали въоръжените сили, не е имало задължителна военна служба. Нуждата ни от сигурност е да имаме нови попълнения, които винаги да са готови да защитават страната. Ние разбираме рисковете за сигурността. Това не е необходимост, характерна само за Сърбия, много европейски държави активират задължителната военна служба“, обясни Вучевич.

Говорейки за сръбската армия, той заяви, че е много важно, че по решение на правителството и президента на държавата заплатите са с 10% по-високи от 1 януари и че армията завършва 2023 г. много по-силна по отношение на военното оборудване и нивото на подготовка на хората.

„Всичко това ще бъде една от ключовите теми, когато докладът бъде представен на президента в края на месеца. Ще имаме дълга и подробна среща в края на януари“, каза военният министър.

 

Източник: http://www.segabg.com

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини