ОбС ще обсъди нов правилник за дейността си

На предстоящото си заседание Общинският съвет на Първомай ще приеме  нов правилник за организацията на дейността си, неговите комисии и взаимодействието му с общинската администрация. Действащият към настоящия момент Правилник е приет на 19.12.2019 год. от предишния местен парламент. След изборите през 2023 година бе избран и нов председател – Светозар Славчев, а новият състав  има право сам да организира своята работа и дейност, приемайки нов правилник.

Съществена разлика между стария и новия е  в предложението да бъде избран и заместник-председател. Той няма да е на щатна длъжност, но по думите на Светозар Славчев „Една такава фигура е необходима, за да може при определени обстоятелства дейността на съветниците да се ръководи от него или ако се наложи той да представлява ОбС без да се налага избиране на председателстващ на всяко заседание.“

Другата новост е определянето на реда на дейността на ОбС при извънредни условия, каквото е например една пандемия.

В новия правилник ще бъде изрично записано, че приетите актове се разгласяват на населението чрез интернет страницата на общината – нещо, което и до момента се прави, но не е записано в документ.

Новият правилник се приема с цел да регламентира ясни правила за добра работа на общинския съвет, включително при подготовката и провеждането на заседанията на съвета и неговите комисии, внасянето и обсъждането на проекти, вземането на решения, взаимодействието с общинската администрация и с други органи. Очакваните резултати са тези цели да бъдат постигнати в максимална степен според вижданията на общинските съветници.

Новият правилник ще бъде гласуван от съветниците на 21.12.2023 г. по време на редовната сесия на ОбС.

Източник: Parvomai.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Последни новини