bTV на тезгяха за 500 млн. евро. Преглед на националния печат

24 часа: Доган почна работа

С нова работа се самонатовари лидерът на ДПС Ахмед Доган. От вчера той е партийният отговорник за "икономически приоритети, инвестиционна политика и нови технологии". Това бе съобщено след заседанието на Централното оперативно бюро, което разпредели ресорите в новото ръководство на движението.

Доган за първи път участва лично и наравно с останалите в разпределението на темите, които в ДПС ще наричат панели. Той сам си избрал ресора.

"Имаме амбицията в него да се очертават управленски приоритети с оглед търсене на националната визия за развитие на страната", обясни зам.-шефът на ДПС Христо Бисеров.

Труд: СДС готви списък за уволнения

СДС ще подготви списък за премиера Бойко Борисов с чиновници на БСП и ДПС за уволнение. Това обяви вчера пред журналисти синият лидер Мартин Димитров.

Сините нападнаха ГЕРБ, че вече месеци наред държат знакови и некомпетентни фигури на БСП и ДПС на високи позиции. И дадоха за пример Таско Ерменков, шефа на агенцията за енергийна ефективност.

"Ако хората смятаха, че кадрите на БСП и ДПС в администрацията си вършат добре работата, щяха пак да гласуват за тях", мотивира искането си за чистка в администрацията Мартин Димитров.

Труд: Има европроект за АЕЦ "Белене"

Има европейски проект за строежа на АЕЦ "Белене", но и там са били направени куп безобразия. Това отговори премиерът Борисов на въпрос за енергийната ни политика в берлинската академия на фондация "Конрад Аденауер" късно завчера. Всичките 200 места в залата бяха заети, още поне 100 правостоящи бяха дошли да го чуят.

В земята на АЕЦ "Белене", са зарити над милиард евро, каза Борисов. Целта на Станишев била да направи третата първа копка след тази на Тодор Живков и на царя. А сега питали Борисов какво да се прави с "Белене". Той се надява един ден прокуратурата да се произнесе по въпроса.

Стандарт: bTV на тезгяха за 500 млн. евро

Австралийският медиен магнат Рупърт Мърдок се разделя с bTV. Central European Media Enterprises (CME) е на финалната права в сделката за телевизията, сензационно обяви Ройтерс. Цената е колосална - 500 милиона евро.

Новината потвърдил пред Ройтерс отлично осведомен източник от София, запознат с преговорите. "Сделката вероятно ще бъде обявена в седмиците след 1 февруари", твърди агенцията.

"Няма нищо официално. И на Ройтерс казахме, че преговори се водят от доста време, и то не само със СМЕ, а и с други купувачи", обясниха от пиар отдела на bTV.

CME е собственик на телевизиите PRO.BG и RING.BG. Тя е базирана на Бермудите, контролира се от американския милиардер Роналд Лаудер, син на основателя на козметичната империя Есте Лаудер.

Стандарт: Газова бутилка взриви баба и внучета

71-годишна жена и двете й невръстни внучета са тежко ранени, след като газова бутилка се взриви в дома им. Инцидентът е станал малко след 10 часа тази сутрин в къщата на семейството на улица "Гоце Делчев" 34-А в Айтос.

71-годишната Живка Тодорова, 7-годишното й внуче Надя Иванова и 9-годишният й брат Васил Иванов са настанени в реанимацията на бургаската болница в много тежко състояние.

От взрива бабата е получила разкъсни рани и над 20 % изгаряния от втора и трета степен по тялото. Най-силно са обгорели лицето, ръцете и предмишниците й. Възрастната жена е с опасност за живота.

 

Монитор: Катинар на 21 болници

Двадесет и една общински болници ще осъмнат с катинар от 1 февруари, стана ясно вчера. Те не отговарят на критериите за добра съвременна медицинска помощ и затова Националната здравноосигурителна каса не е сключила договори с тях по нито една клинична пътека за лекуване. Това съобщи министърът на здравеопазването д-р Божидар Нанев и уточни, че те ще бъдат преструктурирани в друг тип здравни заведения. Сред тях са общинските болници в Кула, Царево, Айтос, Несебър и Радомир. Касата е отказала да сключи договор с още други 9 болници, но те са частни. Подобно на общинските, те не разполагат с по двама специалисти на трудов договор за лечение на заболявания по клинични пътеки, по които кандидатстват. Подготовката на персонала им не отговаря на европейските изисквания, не разполагат и със съвременна медицинска техника.

 

Монитор: Кола бомба се взриви до нашите и в Кабул

Кола бомба беше взривена вчера следобед пред входа на база "Феникс", в която се намират български рейнджъри в Кабул. Няма пострадали военнослужещи от българския контингент. Ранени са военни от състава на ISAF и петима афганистански граждани и са нанесени материални щети. Според афганските власти отговорност за атаката са поели талибаните. Ударът е в отговор на извършени арести от силите на коалицията на лица, заподозрени за организиране на мощните експлозии.

 

Монитор: КАТ погва пешеходци талибани

Мощна акция срещу пешеходци, които не спазват пътните правила, подхващат от КАТ, научи "Монитор". Новината за мащабната операция "Пешеходна дисциплина" бе оповестена от инициаторката на специално създадена заради проблемното поведение на пътя група в социалната интернет мрежа FACEBOOK, която е озаглавена "Да спрем пешеходците да пресичат, където не трябва, КАТ да глобява и тях!" и се радва на огромна популярност, като довчера към нея се бяха присъединили 4666 души. От Пътна полиция потвърдиха информацията пред вестника, че са разпратени писма до всички областни дирекции на МВР.

Дума: Хиляди българи остават без лечение

21 болници спират работа. Те не отговарят на новите изисквания на здравната каса и на МЗ. 130 млн. лв. ще бъдат спестени от закриването на болниците и още 100 млн. лв. от намалението на рехоспитализациите. Това обясни Владислав Горанов, зам.-министър на финансите и председател на УС на здравната каса.

Тези болници са малки, те ползваха много малко пари по евтини клинични пътеки. Чисто математически те не може да ползват повече от 70 до 80 млн. лв. Но и тези "спестени" пари ще отидат за лечението на същите хора, които ще търсят помощ вече в големите болници, но там ще ги лекуват по по-скъпи пътеки. Така че "спестеното" ще излезе по-скъпо. Това коментира пред ДУМА д-р Румяна Тодорова, бивш директор на НЗОК.

Дневник: Домакинствата харчат 5 пъти повече за здраве

Десет години след началото на здравната реформа разходите на българските домакинства за медицински услуги като процент от брутния вътрешен продукт са скочили двойно, а тези на държавата (отново спрямо БВП) почти не са мръднали. В номинално изражение гражданите плащат 5 пъти повече за медицински услуги - легално или под масата, а отделяните бюджетни средства за финансиране на сектора са се увеличили по-малко от 3 пъти.

Данните са на националната статистика за периода от 1999 до 2008 г. (за миналата година НСИ все още не е обобщила разходите на домакинствата за здраве) и бяха цитирани във вторник от Мими Виткова.

Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини