Необходимо е подобряване на инфраструктурата, заяви еврокомисар Адина Вълян в Евксиноград

Необходимо е сътрудничество за подобряване на инфраструктурата, защото транспортът е гръбнакът на всяка икономика. Това заяви еврокомисарят по транспорт Адина Вълян, който взе участие в провелата се в „Евксиноград“ тристранна среща между премиерите на България, Гърция и Румъния. 

„Тук сме, за да помогнем на целия регион да развие тази инфраструктура. Европейският съюз има така възможност“, отбеляза еврокомисарят. 

Тя подчерта, че трябва да се развива коридор, който да свързва Балтийско, Черно и Егейско море. Според Вълян развитието на инфраструктурата задълбочава сътрудничеството в региона. Еврокомисарят допълни, че столиците на трите държави - Атина, София и Букурещ, трябва да бъдат свързани и с високоскоростна железопътна линия. 

Премиерът Николай Денков бе домакин на срещата, а в нея участие взеха колегите му от Гърция и Румъния - Кириакос Мицотакис и Марчел Чолаку. На форума присъстваха още заместник- председателят на Европейската комисия (ЕК) Маргаритис Схинас, както и министърът на енергетиката на Молдова Виктор Парликов. Като основен акцент бе анонсирана регионалната свързаност и по-конкретно проектът за коридор от Солун през Кавала, Александруполис, Бургас и Варна до Констанца с възможност за удължаване към Молдова. Идеята е по трасето да бъде изградена модерна транспортна, комуникационна и енергийна инфраструктура, която ще активизира икономическите, а и политическите връзки между включените държави. Темата за присъединяването на България и Румъния в Шенгенското пространство също попадна във фокуса на обсъжданията. 

Източник: БТА

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини