Министерството на културата започва проверки след сигнали за проблеми в Класическата гимназия

Министерството на културата е назначило проверка по получени сигнали за нередности в Националната гимназия за древни езици и култури (НГДЕК) в София. Министерството може да вземе отношение по повдигнатия въпрос едва след приключването ѝ, въз основа на направените констатации, съобщават от ведомството и цитирани от БТА.

По-рано днес (9 октомври) до медиите беше изпратено писмо, подписано от "Бъдеще за НГДЕК". Авторите на писмото посочват редица проблеми в училището като корупция, уволнени преподаватели, липса на оборудвани кабинети.

Националната гимназия за древни езици и култури "Св. Константин Кирил Философ" има статут на Национален класически лицей към Софийския университет. Гимназията има две сгради - на ул. "Баба" в кв. "Модерно предградие", както и на ул. "Св. Св. Кирил и Методий" в близост до Женския пазар. От 2012 г. директор на училището е Мариела Папазова, сестра на баскетболния треньор Константин (Тити) Папазов.

В съобщението се посочва, че според родители и учители почти всички проблеми на гимназията започват именно с нейното постъпване като директор, а през последните две години "напрежението ескалира неимоверно". По думите на авторите на писмото Папазова насърчава ученици да доносничат срещу определени учители, които не харесват начините й на управление.

Допълват, че за последните 2 години над 35 преподаватели са освободени от длъжност. "Текучеството на кадри е на такова равнище, че се стига дотам настоящи ученици от горните класове да водят занятия", сочи съобщението.

В писмото се казва още, че гимназията е осъждана по повод дисциплинарни наказания на учители и ученици и прекратени от Папазова трудови правоотношения на преподаватели. Делата са над 25, а разноските, които училището е платило за тях, надхвърлят 50 хил. лв.

Допълват, че в сградата на ул. "Св. Св. Кирил и Методий" от тавана пада мазилка, има сериозни пукнатини в стените, няма обособени кабинети по география, химия, биология и физика, учениците нямат достъп до кабинета по информационни технологии, няма и училищен бюфет, а за близо 320 души (ученици и учители) са налични само две тоалетни.

В съобщението пише още, че физкултурният салон на гимназията на Женския пазар е предоставен от ръководството за "тренировки на баскетболен отбор, нямащ нищо общо с училището (но любим на Папазова)".

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини