Денков: Европа повече не може да си позволи да бъде разединена

Европа повече не може да си позволи да бъде разединена, да няма пътища, които да свързват съседните държави, да няма енергийна свързаност, като по този начин да се оказва зависима от външни фактори. Това заяви премиерът акад. Николай Денков на пресконференция в „Евксиноград“, където се проведе тристранната среща между министър-председателите на България, Румъния и Гърция. 

„Основните теми, които обсъдихме, са свързани с развитието на Югоизточния европейски регион, както по отношение на транспортната свързаност, така и по отношение на енергийната и дигиталната свързаност. Всички тези проблеми днес имат изключително важен надрегионален аспект, свързан с това, които се случва в Украйна и което от два дни виждаме да се случва с Израел“, отбеляза Денков. 

Премиерът бе домакин на срещата, а в нея участие взеха колегите му от Гърция и Румъния - Кириакос Мицотакис и Марчел Чолаку. На форума присъстваха още заместник-председателят на Европейската комисия (ЕК) Маргаритис Схинас и еврокомисарят по транспорт Адина Вълян. Участва също министърът на енергетиката на Молдова Виктор Парликов.

„Всички ние трябва да бъдем заедно във всеки един смисъл на тази дума - и като политическа позиция, и като общи ценности, които трябва да отразяваме всеки един ден в работата си, както и като развитие на нашата свързаност, от която зависи нашето бъдеще. Разговорите преминава в топла и сърдечна атмосфера, с много прагматичен подход, което показва, че ние искаме да бъдем заедно в усилията, които да превърнат региона ни в такъв, който да заеме своето място и да бъде водещ в европейското семейство. Да бъде пример за другите страни, не само от Европейския съюз“, каза още примерът след разговорите. 

В състава на българската делегация днес се включи още вицепремиерът и министър на външните работи Мария Габриел, която председателства една от работните срещи на тема „Външни работи, политика за сигурност и бъдещи перспективи на Тристранния формат“. Участват още министърът на финансите Асен Василев, на транспорта Георги Гвоздейков, на енергетиката Румен Радев, на регионалното развитие и благоустройството Андрей Цеков, както и на околната среда и водите Юлиан Попов.

Като основен акцент бе анонсирана регионалната свързаност и по-конкретно проектът за коридор от Солун през Кавала, Александруполис, Бургас и Варна до Констанца с възможност за удължаване към Молдова. Идеята е по трасето да бъде изградена модерна транспортна, комуникационна и енергийна инфраструктура, която ще активизира икономическите, а и политическите връзки между включените държави. 

Източник: БТА

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.

Още новини

Последни новини