Мицотакис: Атина, София и Букурещ посрещат всички актуални теми с общи позиции

Атина, София и Букурещ посрещат всички актуални теми с общи позиции, заяви министър-председателят на Гърция Кириакос Мицотакис на пресконференция след Тристранната среща България – Гърция – Румъния, която се проведе днес в резиденция „Евксиноград“ край Варна. Основен акцент на срещата бе регионалната свързаност. 

Срещата ни е помрачена от терористичното нападение срещу Държавата Израел на негова територия, отбеляза Кириакос Мицотакис и допълни, че цяла Европа и целият цивилизован свят осъждат ужасяващите картини с отвличания на много хора и много жертви. 

Признаваме правото на Държавата Израел да се защитава, това клане трябва да завърши колкото се може по-скоро, заяви още гръцкият премиер на съвместната пресконференция с колегите си от България и Румъния – акад. Николай Денков и Марчел Чолаку, и представителите на Европейската комисия – заместник-председателят Маргаритис Схинас и комисарят по транспорта Адина Вълян.

Мицотакис каза, че на срещата са били подчертани отличните отношения между страните и желанието им за задълбочаване на сътрудничеството на двустранно и многостранно равнище и в целия регион, което по думите му, се доказва и от присъствието на срещата на министъра на енергетиката на Молдова Виктор Парликов.

С подкрепата на Европейския съюз (ЕС) нашите държави дават пример за сътрудничество в полза на всички народи в нашия регион, посочи още Мицотакис. Атина, София и Букурещ посрещат всички актуални теми с общи позиции и това се подчертава и с общата декларация, която току-що подписахме, каза гръцкият премиер. 

Той каза, че на тристранната среща е било обсъдено решаващото значение на сътрудничеството в рамките на НАТО и развитието на проекта за петролопровод между България и Гърция.

Гърция има амбицията да играе централна роля в енергийната свързаност между нашите страни. От миналата година Гърция е увеличила четири пъти износа на природен газ към северните ни съседи. Газопроводът АйДжиБи (IGB) навърши една година и пренасяме горива и до Молдова, като по този начин гарантираме енергийната сигурност на цяла Югоизточна Европа. Скоро ще бъде открит и плаващият терминал за съхранение и регазификация в Александруполис, продължаваме да инвестираме във възобновяеми енергийни източници и искаме да превърнем целия регион в център на международна свързаност и пренос на зелена енергия, каза гръцкият премиер.

Според него, за да се реализира енергийната визия на региона, трябва да се развият електропреносните мрежи на страните.

Европейският път на страните от Западните Балкани и на източните съседи може да бъде лост за стабилност в региона, каза Мицотакис и припомни, че Гърция е най-старият член на ЕС в региона и подкрепя европейската перспектива на Западните Балкани още от срещата в Солун през 2003 г. Конкретният път и конкретната перспектива зависят обаче от адаптирането на страните кандидатки към европейското право и принципите на правовата държава, напомни Мицотакис.

Гръцкият министър-председател приветства инициативата на ЕС за нов железопътен коридор, който да свързва Балтийско, Черно и Егейско море и посочи, че той е едно доказателство как трите страни могат да си сътрудничат в такива големи проекти и могат да оползотворят повече европейски ресурси за проекти, които допринасят за целия европейски регион.

Мицотакис припомни, че Гърция скоро се е присъединила към инициативата „Три морета“ и отбеляза, че тя вече може да се нарича „Четири морета“, защото вече включва и Егейско море.

В отговор на въпрос на пресконференцията Кириакос Мицотакис каза, че Гърция подкрепя влизането на България и Румъния в Шенгенското пространство поради две причини – едната принципна, защото подкрепя спазването на европейските правила без дискриминация, и второ – защото Гърция има и собствен икономически интерес от влизането на България и Румъния. 

В момента нямаме сухопътно движение със свободно движение на стоки и граждани, отбеляза гръцкият премиер и посочи, че Гърция, която традиционно разчита много на туризма, посреща милиони туристи от България и Румъния. 

Очевидно имаме интерес този висящ въпрос да се реши, каза Мицотакис.

Гръцкият премиер изрази желание следващата тристранна среща България – Гърция – Румъния да се състои в Александруполис.

Източник: БТА

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини