Фотоволтаична централа в „Искра“ ООД гарантира енергийната й независимост

     След стриктното изпълнение на всички законови изисквания и процедури, на 01.10. тази година фабрика „ИСКРА“ получи пълен достъп до националната електрическа мрежа. Фотоволтаичната централа с мощност 600 кВт ще задоволява на 100%  нейните производствени нужди. Излишъкът на ел. енергия, от около 40%, ще се реализира на свободния пазар.

            В  момента се проектира втори етап с мощност от около 1200 кВт. Мениджърският екип ще положи максимум усилия, до края на 2024 г. да бъде изградена втората фотоволтаична централа. Тя ще има капацитет два пъти по-голям от вече действащата. Целият обем ще бъде предназначен за свободна продажба. Предвижда се и трети етап, който ще се изгради през 2025/26 г. Приходите от продажбата на излишната ел. енергия ще бъдат използвани предимно за социални нужди: Поевтиняване храната в работническия стол, поддръжка на новите собствени почивни станции в с. Стойките (Смолянско) и гр. Свети Влас (община Несебър), подпомагане нуждаещите се семейства на работниците и увеличаване на великденските и коледните премии, които от близо 10 години са вече постоянни.

            След приключване на строителството и влизането в експлоатация на двата етапа, част от приходите ще бъдат предназначени за увеличение и на работните заплати на работещите във фабрика „Искра“.

Източник: Parvomai.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Още новини

Последни новини