Ужасяващата съдба на маймуните, получили мозъчни импланти на Neuralink

Илон Мъск обяви преди седмица, че ще започне тестовото имплантиране на чипове в мозъците на хора. Той набира доброволци сред хора страдащи от невродегенеративни заболявания.

Междувременно милиардерът отхвърли обвиненията, че мозъчните импланти на компанията му Neuralink са довели до мъчителната смърт на опитните маймуни.

Документи, разгледани като част от ново разследване от Wired, както и свидетелски показания от бивш служител на Neuralink , напълно противоречат на твърденията на Мъск.

Компанията на Мъск провела експерименталното мозъчно чипиране с макаци в Калифорнийския национален център за изследване на примати (CNPRC) в Калифорнийския университет в Дейвис.

Мнозинството от тях имат ужасяваща съдба - абсцеси в мозъка, частична парализа, високи нива на болка и дори опит за самоубийство.

Първият от поредицата е случаят с маймуната "Животно 20". През декември 2019 г. вътрешна част от мозъчния имплант, поставен в примата, се "отчупи" по време на операция. По-късно същата нощ маймуната започва да се опитва да отскубне мозъчния си имплант. Последващата операция установи, че раната е инфектирана, но поставянето на импланта възпрепятства лечението. Учените оставят примата да живее в болки още месец, преди да го евтаназират.

Маймуна, наречена "Животно 15" започва да удря главата си в решетките, след получаване на мозъчния имплант. Тя прави това, докато не разкървавява главата си и не получава сътресение. Оказва се, че състоянието й е било причинено от имплантирането на чипа в мозъка й. Животното е евтаназирано малко по-късно.

През 2020 година друга маймуна е евтанизирана, след като се установява, че мозъчния чип е поставен неправилно и може да падне сам от черепа й.

Както Wired отбелязва, тези три примера противоречат на твърденията на Мъск, че нито една маймуна не е умряла директно от мозъчните импланти Neuralink.

Бивш служител на Neuralink, заявява пред Wired, че твърденията на Мъск, че маймуните вече са били неизлечимо болни, са "нелепи", дори "направо измислица".

"Имахме тези маймуни около година, преди да бъде извършена каквато и да е операция", каза бившият служител.

Свидетелството на анонимен учен, провеждащ изследване в CNPRC, изглежда потвърждава твърденията на бившия служител.

"Това са доста млади маймуни", казаха те пред списанието. "Трудно е да си представим, че тези маймуни, които не са били възрастни, са били терминални по някаква причина."

Най-малко 15 от общо 23 маймуни, на които са били поставени мозъчни чипове, са били евтанизирани, заради страданието, причинено от импланта.

Чиповете на Neuralink са били вграждани чрез пробиване на дупки в черепите на маймуните. Един от приматите е развил нелечима кожна инфекция и трябвало да бъде умъртвен.

Друг е открит с липсващи пръсти на ръцете и краката, "вероятно от самонараняване" и също е евтаназиран.

Трети започва неконтролируемо да повръща малко след операцията и дни по-късно "умира от изтощение". Аутопсията показа, че животното е получило мозъчен кръвоизлив.

Всичко това предизвиква много лекари и учени да се запитат, дали технологията е достатъчно добра, за да бъдат провеждани експерименти с хора.

Според Илон Мъск, чипирането на мозъка не само ще излекуват редица болести, но ще бъде следващата стъпка в еволюцията на човечеството.

През 2017 година Мъск заяви, че хората трябва да се "слеят" с машините в бъдеще, ако искат да останат конкурентни с изкуствения интелект.

Източник: dir.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини