Революционна технология: Какво се очаква след успешното имплантиране на чип в мозъка на човек

Подробности от софтуерния инженер Светлин Наков

След като компанията на Илон Мъск Neuralink обяви, че е извършила успешна имплантация на безжичен мозъчен чип на човек, как ще се отрази това на човешкия живот.

„Това е нова технология, която се прилага по оперативен път – отварят главата на човека и в мозъка инсталират чип с батерия и безжично зарядно. Вечер лягаш на възглавницата със зарядното. Зареждаш от време на време тази батерия. Доколкото четох този чип има 64 нишки, които проникват в различни центрове на мозъка и предават сигнали. По този начин хора, които са обездвижени от заболявания, получават възможността, чрез мисъл, да управляват отново крайниците си. Чипът прави нещо подобно на това, което върши мозъкът, когато е здрав и няма увреждания“, обясни Светлин Наков, софтуерен инженер и създател на „СофтУни“.  

Той обясни още, че технологията е в ранен стадий на развитие и предстоят изпитания, които ще продължат вероятно около шест години.

„Става въпрос за медицинска технология, там регулациите са много строги и бавни. Но е дадено разрешение да се правят тези експерименти“, обясни Наков.

„Интересното е, че се планира това да бъде както входно, така и изходно устройство. Входно означава от външния свят да получиш информация. Представете си, че това е един Bluetooth Low Energy, който се свързва с нормален телефон. Защото те твърдят, че се свързва с телефон. Без да съм им гледал нещата, телефонът може се свърже през Wi-Fi, през Bluetooth и през NFC. Очевидно е Bluetooth, защото ако нямаш Wi-Fi, какво - няма да виждаш ли!? Bluetooth връзка може да подаде външна информация от интернет - да кажем от ChatGPT или някакъв друг изкуствен интелект“, обясни Светлин Наков.

По думите му подобни технологии съществуват и в момента - като VR очилата, например.

 

Източник: nova

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини