28 момичета разсъблечени от изкуствен интелект, който генерира голи снимки в интернет

Малко градче в Испания се прочу с необичаен скандал. В интернет се разпространяват голи снимки на местни момичета, генерирани от изкуствен интелект. Досега 28 деца са станали жертва на необичайната акция. Те са на възраст между 11 и 17 години.

За създаването на голите снимки са използвани истински фотографии, на които момичетата са с дрехи. Често това са снимки взети от профилите им в социалните мрежи. Изкуственият интелект е премахнал дрехите и създава илюзията, че момичетата са се снимали голи.

“Когато дъщеря ми показа снимките, аз разбрах че не е нейното тяло, защото я познавам. Но ако не я познавах, нямаше да мога да различа дали снимките са истински или фалшиви", каза Мириам Ал Адиб, майка на едно от засегнатите момичета.

Полицията се зае да разследва кой стои зад фалшивите снимки? Оказало се, че местни момчета са използвали приложение за мобилни телефони, което разсъблича хора чрез специален софтуер. Досега най-малко 11 момчета са свързани със създаването на снимките.

“Трябва да се справим с две неща - да определим кой е участвал в изработването на тези снимки. Но също така да спрем повторната виктимизация на жертвите, като предотвратим допълнителното им разпространяване в интернет”, заяви Мигел Ернандес, преподавател по наказателно право.

Проблем се оказва евентуалното наказание на извършителите. Те са между 12 и 14-годишни, което означава, че не могат да бъдат съдени. Тепърва ще се прави преценка дали родителите на момчетата носят някаква отговорност.

“Трябва да определим дали хората, създали софтуера за правене на голи снимки носят отговорност. Чакаме да видим какво ще пише в Европейския закон за изкуствения интелект. Обсъждахме и други инструменти за контрол на тази сфера като част от дебатите в Съвета на Европа”, добави Ернандес.

Досега испанската прокуратура още не се е произнесла, дали генерирането на снимките представлява престъпление. В понеделник от държавното обвинение казаха, че работят по класифицирането на деянието.

В студиото на "Здравей, България" темата коментира Александър Иванов, преподавател в СофтУни. 

"Ние като общество имаме страшно много работа да свършим, защото това е много мощна технология. Тя е толкова нова, че хората не са готови за нея със сигурност. И това ще бъдат много случаи, които ние ще виждаме от подобен род", каза той.

Като всяка една технология, тя зависи от това с какво намерение се използва. Може да върши чудесна работа – да улеснява живота на хората, да го прави по-лесен и по-добър. Но може да прави и престъпление. Отговорността остава при човека, който използва технологията. Ние трябва да създадем морална и правна рамка. Това коментира още преподавателят.

„Ако имаме снимки в интернет, това означава автоматично, че нашата визуална идентичност не ни принадлежи. Тя е част от интернет и не можем да я извадим от там”, заяви Иванов.  

Изкуственият интелект работи с огромни бази данни и прави връзки между тях. Така работят и езиковите модели, които ние захранваме с информация. По този начин се произвежда информация, която изглежда, че е направена от човек.

„Инфантилно е да мислим, че можем да имаме контрол, защото технологията е каквато е. Намерението, с което я използваме я прави добра или лоша”, добави Иванов.

Източник: nova

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.

Още новини

Последни новини