VIASAT HISTORY представя: Границата - истината за каубоите и индианците

От 22 септември от 22:00 часа Viasat History започва излъчването на Границата, поредица от шест части, която изследва каква е истината зад митовете за Съединените щати и прословутия „Див запад".

Историята на месния американски народ

Местните американски индианци са всъщност емигранти: преди около 15 000 години те пристигат на континента от Азия през замръзнала дива част, която свързвала Сибир  и Аляска през Ледената епоха. Това били около 600 различни племена, с различни обичаи, начин на живот и йерархия. До времето, в което Христофор Колумб пристига в Новия свят, те са наброявали грубо между 5 и 10 милиона, а според някои оценки са достигали дори до 25 милиона. Племената, които живеели на запад, особено в равнините, били по-враждебни – те били основно мигриращи ловци и се конкурирали за една и съща територия, докато племената на изток от Мисисипи живеели в установени селища.

Старите филми обикновено показват индианското население като изостанал, варварски народ, който не се е развивал в продължение на векове, но истината е, че по времето, когато пристигат европейците, те са били културно напреднал народ, говорещ много езици. Племената са търгували помежду си, учели са езиците си и са се придвижвали много – някои кланове са достигали дори до Централна Америка.

Някои от индианските племена дори са манипулирали околната среда – контролирали са пожарите и са строели напоителни системи. Използването на конете, които били привнесени от испанските конкистадори през XVI век и се разпространили бързо на континента, довело да скъсяване на разстоянията и направило ловът по-лесен за местната американска култура. С продуктите, които взимали от заселниците, племената търгували постоянно, получавайки нови знания, които бързо били интегрирани в ежедневния живот.

Историята на първите каубои

Най-запомнящата се фигура от американските уестърн филми се появява в Америка около средата на 19-и век. Благодарение на бума в строежите на железопътните линии, със „скъсяващите се" разстояния и бързото нарастване на населението, имало нужда от храна, много храна. Говеждото било начело на списъка с консумирани храни и за развъждането и отглеждането на добитъка имало нужда от специалисти – това били по-късно наречените „каубои". Уменията им се коренели в специфичния начин на живот в Северна Америка, където управлявали животните различно - от гърба на коня, докато използването на ласо дошло от Западна Африка – и двете техники пристигнали в Америка заедно с робите. Първоначално били използвали по източното крайбрежие на Мексико от така наречените „вакерос". Мексиканските скотовъдци били обучени от чернокожите роби – първите каубои в Америка.

Тези техники били адаптирани на север от отделни бели мъже, дошли близо до границата, за да търсят работа в скотовъдството, но дори и в десетилетията след Гражданската война, много освободени роби били заети в този занаят, защото това било в кръвта им. От около 30 000 каубоя, работещи в само в Тексас, между 5 000 и 10 000 били с африкански произход.

Филмите обикновено разказват в романтична светлина историята на заселниците, градчетата от Дивия запад, треската по строежа на железниците и „каубоите и индианците", но документалният филм „Границата" бяга от клишетата, идващи от миналото – по Viasat History от 22 септември в 22:00 часа.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини