Китай въвежда ограничения за генеративния изкуствен интелект, насочен към широката общественост

Китайската администрация за киберпространството (CAC) публикува днес окончателни мерки за контрол върху процъфтяващия китайски софтуерен сектор, базиран на генеративен изкуствен интелект, смекчавайки тона си в сравнение с представените по-рано подобни планове. В свое изявление, цитирано от Ройтерс, регулаторът посочи, че ще се стреми да подкрепя развитието на технологията.

Правилата, които трябва да влязат в сила на 15 август, биват определяни от Пекин като "временни".

Според анализатори мерките са много по-слабо рестриктивни, отколкото описаните в представения през април вариант. Окончателните правила също така подчертават, че Китай иска да подкрепя генеративния изкуствен интелект, като в същото време гарантира сигурност.

В днешното изявление на Китайската администрация за киберпространството се посочва, че само доставчици, които искат да предлагат услуги на обществеността, ще трябва да представят оценки на сигурността. Това предполага, че фирмите, работещи с продукти, ориентирани към бизнеса, ще получат свобода на действие.

"Проекторегламентите имаха несъстоятелни стандарти за качеството на данните за обучение и точността на отговорите, като по същество изискваха съвършенство. Окончателната версия показва различен подход, задължавайки компаниите да предприемат ефективни мерки за постигане на тези цели", коментира Том Нунлист, технологичен анализатор в изследователската фирма "Тривиум Чайна" (Trivium China).

На китайската сцена на генеративния изкуствен интелект се "изляха" много инвестиции, включително от местните "Алибаба" (Alibaba) и "Байду" (Baidu). Компаниите обаче се въздържаха от пускането на чатботове, насочени към широката общественост, докато Пекин не финализира правилата за технологията и не одобри техните продукти.

Вместо това повечето китайски технологични компании засега се фокусират върху приложения за промишлена употреба.

Текущата версия на мерките за контрол на генеративния изкуствен интелект е до голяма степен в съответствие с пазарните очаквания, каза Кай Уанг, анализатор на американска фирма за финансови услуги "Морнингстар" (Morningstar).

"Това изпраща положителен сигнал, че регулаторите проправят пътя за китайските компании да пуснат своите продукти в голям мащаб", добави той.

СОЦИАЛИСТИЧЕСКИ ЦЕННОСТИ

Китай вижда изкуствения интелект като област, в която иска да съперничи на САЩ и в която си поставя за цел да стане световен лидер до 2030 г.

Подобни усилия трябва да претеглят опасенията за безопасността и защитата на авторските права срещу осигуряването на среда, благоприятна за иновациите.

Днес Китайската администрация за киберпространството повтори, че съдържанието, генерирано от генеративен изкуствен интелект, за обществеността, трябва да бъде в съответствие с основните социалистически ценности на Китай.

Доставчиците на услуги трябваше да гарантират, че правата на интелектуална собственост не са нарушени, информира китайският регулатор, като съветва и да се използват законни източници на данни.

В изявлението се посочва още, че Китай иска да насърчи развитието на технологията и се ангажира с изготвянето на международни правила. 

Източник: БТА

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.

Още новини

Последни новини