Мюсюлманите се готвят за Курбан байрам. Кметът ги поздрави

С раздаване на лакомства на децата започна подготовката за мюсюлманския празник Курбан байрам в Първомайско. През 2023  година той започва от тази вечер и ще продължи до вечерта на 1 юли

Наричат Курбан байрам празник на милосърдието и прошката. Основната му цел е да сближи общността на хората, изповядващи исляма. Празникът продължава 4 дни като акцентът е поставен на първия ден, когато мъжете се събират на празнична молитва – байрам намаз и се коли курбанът.

Кметът на общината Николай Митков поздрави мюсюлманите за празника: „Празниците са повод за радост и светлина, за прошка и смирение. Нека този празник, който ни учи на мъдрост и толерантност ни прави още по-добри и отговорни, да разсте взаимното ни уважение и заедно да работим за нашето общо бъдеще!“

Курбан байрамът е един от най-важните празници на мюсюлманите, отбелязващ края на хаджа (поклонничеството) в Мека. Тъй като мюсюлманският календар следва лунните цикли, байрамът няма постоянна дата и всяка година се измества напред с 10 дни спрямо предходната, като Курбан байрамът е 70 дни след Рамазан байрамът.

Отбелязването на Курбан байрама чества един сюжет, залегнал в основата на три религии юдаизъм, християнство и ислям. В ислямската традиция  пророкът Ибрахим, трябвало да пожертва за Бога най-скъпото си – своя син Исмаил, но Аллах в последния момент заменил момчето с овен. Този митологичен разказ за вярата на човека и милостта на Бога се ознаменува ежегодно от мюсюлманите по света с жертвоприношение.

Курбан байрамът е водещ празник и за мюсюлманите в България. Широко разпространена е представата, че пренесеното в жертва животно ще пренесе човек след смъртта му по тънкия като косъм мост, водещ към отвъдния свят. Същевременно се смята, че курбан трябва да дават само хората, които имат финансовата възможност за това. На днешния ден, който предхожда байрама и се нарича арифе  се почитат починалите близки, като се раздават мекици.

Празникът започва със сутрeшна молитва на мъжете в джамията. За жертвоприношението се избира овен без дефекти. Руното му се къносва на определени места. След това животното се захранва, а на очите му се слага кърпа. Преди жертвоприношението се изрича молитва, а след него – „Бисмиллях”. В някои райони с кръвта на жертвата се правят точки по челата на децата и на човека, за когото е нарече курбанът. Кожата на животното се подарява на джамията, а месото се разпределя, като една трета се раздава на роднини и съседи, друга се дава на бедни хора и една трета остава за семейството. В дома се прави богата трапеза с баници, пилаф, курбан чорба, баклава, на която се канят роднини. Младите членове на семейството вземат прошка от по-възрастните. Според традицията месото трябва да се изяде още същия ден.

Теодора Кирякова

Източник: Parvomai.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Още новини

Последни новини