Приключиха матурите за учебната 2022/23 година

Изображение 1 от 2

    С изпит по математика приключи поредицата от национални външни оценявания за учебната 2022/23 година. Днес седмокласници и десетокласници отново работиха по вариант № 2, както и преди дни на изпита по БЕЛ.

    Над 230 седмокласници в община Първомай държаха един от най-важните си изпити през живота. Тестовете за 7.клас,  за разлика от почти всички други, са без алтернатива и без право на поправки.  Днес на проверка бяха подложени знанията по математика и психиката на 13-14-годишни момичета и момчета, които нямат право на грешка. Преди дни те държаха изпит по роден език, но за почти 50% от тях в общината, българският  не е майчин език. При всички опити да се реформира българското образование, се стигна до това оценките да бъдат замаскирани в точки, за да не става съвсем ясно как се формира състезателния бал за някои училища.

    Днес, когато в южна България можем да се похвалим с относително спокойно време,  си задаваме въпроса: „Как са се справили учениците от северозападната част на родината ни?“ Там където водата заля къщи, най-вероятно има пострадали училища и децата живеят с тревогата за дома си. Те успяха ли да стигнат до изпитните стаи и ако не са, каква е алтернативата им ?

    Преди десетина дни на „малки“ матури се явиха учениците от 4.клас. Кому е нужно това „изпитание“ и до сега не е ясно. След 4.клас учениците не могат да повтарят. Ако се открият пропуски не се случва нищо – децата продължават „уверено“ към  5.клас.

    За десетокласниците тази проверка също води единствено до стрес. Оценките от външното оценяване няма да попречат на учениците да завършат Х клас. Резултатите от самите изпити се пишат като брой точки, без да се приравняват в оценка, по-късно в дипломата за средно образование, която показва завършената степен на образование. Там ще бъдат вписани и окончателните оценки от XI и ХІІ клас.На тази проверка по БЕЛ и математика бяха подложени около 160 ученици от община Първомай.


    Като алтернатива за зрелостен изпит ще ви посочим работата на българката Таня Трифонова, която живее в Канада. При завършването на средното си образование Таня Трифонова има право да избере с какъв продукт ще покаже знанията си, уменията да се изразява, своя талант и  всичко, която е усвоила по време на образованието си. Тя представя кулинарна книга „Вкусът на България“. В нея показва различни рецепти от родната страна. Освен това книгата е изпъстрена с фотоси от български забележителности и има публикувани любопитни факти. Разбира се компютърни програми са използвани оформлението. Т.е. създаден е продукт, в който момичето е показало различни знания. Разбира се, тук не правя съпоставка на образователните системи в България и Канада и не им поставям оценка. Това е просто пример за изпит за какъвто почти не сме чували. Така Таня вече има издадена книга и тя дори е преведена на български език.

    Теодора Кирякова

    Източник: Parvomai.NET

    Facebook коментари

    Последни новини