Еврокомисията обяви нов План за растеж на Западните Балкани

Урсула фон дер Лайен обяви в Братислава нова инициатива под формата на План за растеж на Западните Балкани, целяща да ускори присъединяването им към Европейския съюз.

В реч пред годишния форум на института GLOBESEC председателят на Европейската комисия припомни, че ЕС разшири за шестте държави, за които се използва този термин, европейски мерки за подпомагане в криза, включително за високите разходи за енергия, които прилага и за страните членки, и изгражда инфраструктура за намаляване зависимостта на района от руските изкопаеми горива. Това са част от ползите, до които имат достъп в ЕС.

Новият план е основан на четири стълба:

  1. Сближаване на района с единния пазар на ЕС
  2. Задълбочаване на регионалната икономическа интеграция
  3. Ускоряване на фундаменталните реформи
  4. Увеличаване на предприсъединителните фондове

В известна степен това е нов начин на придвижване към Европейския съюз, защото не само каним партньорите ни да правят крачки към нас, но и ние правим голяма крачка към тях, каза Фон дер Лайен.

След това тя обясни подробности, като започна с това, че достъпът до единния пазар е бил движеща сила за еврочленство на всички държави, присъединили се през последните 20 години. "Но и тези, които се движат по пътя към него, би трябвало също да се ползват от него. Те могат да се включат в цифровата ни сфера чрез електронна търговия и подобряване на киберсигурността."

Това сближаване с нашия пазар трябва да върви с развиване на общ регионален пазар, който да отключи огромния потенциал на района и да направи Западните Балкани по-привлекателни за европейските инвеститори, допълни Фон дер Лайен. "Когато той е основан на европейските принципи и правила, той може да ускори приемането в ЕС."

Според нея предоставянето в аванс на подобна полза върви заедно с отговорности в аванс. "Някои реформи са ключови за чуждестранните инвеститори. Такива са изграждането на независимо и ефективно правосъдие, въвеждането на стабилна система за обществени поръчки, борбата срещу корупцията или мисленето за общ енергиен пазар."

"Скъсването с руската енергийна зависимост изисква да се работи за подобряване на енергийната ефективност, разнообразяване на енергийните партньори и мащабни инвестиции в изграждане на възобновяеми енергоизточници", изброи тя. Така че Западните Балкани могат едновременно да постигнат две неща - да скъсат със зависимостта от Русия и ускорено да се приравнят с ЕС за ускоряване на приемането им в съюза.

Готови сме да помогнем с увеличени предприсъединителни фондове, защото има отчаяна нужда от инвестиции и това идва точно навреме за района, заключи тя.

Източник: dnevnik.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.

Още новини

Последни новини