Европол: Имаме доказателства, че терористите използват Западните Балкани

Лицата, свързани с тероризма, влизат в ЕС, използвайки услугите на престъпни мрежи за трафик на мигранти, предупреждава докладът на Европол за тероризма, цитиран от македонската агенция "Макфакс"

Както се посочва в доклада, тези маршрути включват източното Средиземноморие, влизане в Гърция от Турция и по-нататъшно преминаване през Западните Балкани към ЕС.

Както беше подчертано, заподозрените терористи или насилствени екстремисти, включително лица, завръщащи се от бойното поле, използват фалшиви документи, получени от престъпни структури, за да пътуват до или през ЕС.

Посочва се, че през 2021 г. само един насилствен инцидент, потенциално свързан с джихадизъм в Западните Балкани, е докладван на Европол. Изяснява се, че албански гражданин е бил арестуван по обвинения в тероризъм, след като е намушкал петима души в джамия в Тирана. По време на делото извършителят е настанен в психиатрична болница.

"Методите, използвани за радикализиране или вербуване на последователи в региона, отразяват сложния политически сценарий в страните от Западните Балкани, където проблемите, свързани с етническата и религиозната идентичност, се комбинират с икономически и социални трудности", се казва в документа.

Освен това се казва, че радикализираните и екстремистки групи в региона обикновено са малки, слабо организирани и ръководени от лица, които се приемат от членовете на групата като религиозни авторитети.

Според оценката на страните от Западните Балкани салафитските групи и лица, които се застъпват за ултраконсервативни и екстремистки интерпретации на исляма, остават основните двигатели на радикализацията в региона. В салафистките общности проповедници, активни в "паралелни джамии" и неофициални събитания, насърчават насилието, докато завърнали се от Сирия и други конфликтни зони продължават да разпространяват джихадистки идеологии", се казва в доклада.

Съобщава се, че няколко страни от Западните Балкани са потвърдили тенденцията, наблюдавана през предходните години, че някои екстремистки групи се представят като неправителствени организации (НПО), работещи за хуманитарни цели.

"В тази си позиция те събират дарения, които след това се насочват към поддръжници или симпатизанти на радикални ислямистки идеологии. В някои случаи тези групи са установили връзки с мигрантски общности, произхождащи от Западните Балкани в страните от ЕС. През 2021 г. няколко заподозрени са се завърнали от конфликтни зони в страните от Западните Балкани", се посочва в доклада на Европол.

Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини