Всеки пети българин вече е на прага на бедността. Преглед на националния печат

"Сега": Всеки пети българин вече е на прага на бедността

Всеки пети българин догодина ще живее под или около прага на бедността, показва доклад на Световната банка за влиянието на световната икономическа криза върху семействата в Европа и Централна Азия. Той беше представен в София от Лука Барбоне, директор на отдела за намаляване на бедността и икономическото управление в региона.

Според анализа през 2010 г. крайно бедните у нас, което ще рече с доход под 2.50 долара на ден, ще бъдат 4% от населението. Това е с процент повече, отколкото през последните 2 години. По-сериозно е увеличението при живеещите на границата на бедността, т.е. с доход между 2.50 до 5 долара на ден. От 15% преди година делът на тези българи вече е 19 на сто и догодина ще остане без промяна.

"Дневник": "Газпром": София да не се пазари за "Южен поток"

Броени дни преди заседанието на българско-руската икономическа комисия в София, която ще обсъжда общите енергийни проекти, Русия предупреди, че няма да се пазари за газопровода "Южен поток".
Тонът на гиганта "Газпром" изглежда изненадващ, защото до момента това изглеждаше най-безспорният проект в сравнение със строителството на АЕЦ "Белене" и петролопровода Бургас - Александруполис, които българската страна продължава да обмисля. Заседанието в София е първото след срещата на премиерите Владимир Путин и Бойко Борисов през септември в Гданск.

"Монитор": Четирима обвинени за взривените хлапета

Прокуратурата е изготвила четири обвинения за взрива, който уби три деца в Крумовград. Първото е срещу огняря от социалния дом Хамди Али, в чието жилище бяха намерени купища боеприпаси. Това е човекът, който в събота преди полунощ се опита да се самоубие, като в присъствието на полицаи се намушка в корема. Цял Крумовград го проклина, местните твърдят, че той носи най-тежката вина и трябва да изгние в затвора Вместо в ареста обаче Хамди все още е в хирургията в кърджалийската болница, а пред вратата на стаята му бдят униформени полицаи. Окръжният прокурор Светлозар Лазаров заяви по телефона пред „Монитор", че освен срещу Али обвинения са повдигнати и срещу тримата задържани - директора на дома Светослав Дайов, възпитателката и един възпитател. Трите обвинения са за професионална непредпазливост, предизвикала смърт на повече от един човек.

"Труд": Бавят европарите на земеделците

Земеделските производители не извадиха късмет да получат пари на 5 декември, както обеща министър Мирослав Найденов. Едва ли ще стане за всички и преди Коледа.

Вчера сметките на държавен фонд "Земеделие" (ДФЗ) в БНБ останаха празни. "Ние сме готови, чакаме от Министерството на финансите да преведат парите и почваме", заяви за "Труд" Найденов. От финансовото ведомство обаче имат съмнение в собствените си възможности, защото ни казаха, че "най-вероятно" до края на тази седмица ще успеят да наредят плащанията към ДФЗ.

За 2009 г. по схемата за единно плащане на площ фермерите трябва да получат към 771 млн. лева. Пред Комисията по земеделие на НС в началото на септември от ДФЗ съобщиха, че подпомагането ще е 23,37 лв./дка, от които 16,22 лв. от ЕС, 2,04 лв. - съфинансиране от програмата за развитие на селските райони и 5,11 лв. - от националния бюджет.

"Сега": Яне Янев плаши ГЕРБ с тежка контраатака заради Тагарински

Драмата около разпада на ПГ на РЗС вчера премина от упреци към ултиматум. Лидерът на партията Яне Янев заплаши ГЕРБ с тежка контраатака със скандални разкрития, ако до утре в 9.00 ч. депутатската група не бъде възстановена. До тази развръзка се стигна след напускането на Марио Тагарински в петък, с което ПГ се разпадна. Заплахата на Янев обаче срещна отпора на Бойко Борисов. "Всеки, който ме познава, знае, че при мен думата ултиматум не върви", отсече той.

"Едва удържаме нашите структури да не тръгнат към София, за РЗС са гласували над 200 000 граждани", обяви Янев. Той настоя тези, които са убедили Тагарински да напусне, да му внушат да се върне. "Искаме гаранции, че ГЕРБ и премиерът не стоят зад този театър", допълни и зам.-шефът на НС Атанас Семов.

"Новинар": Само един спешен център с една линейка за психично болните

Всеки шести софиянец е имал досег с хора с психични разстройства или пък познава отблизо подобни случаи. Това сочи изследване на МБМД за оценка на системата за психично здраве в София, поръчано от Столичната община. 38 на сто от жителите на столицата смятат, че хората с психични заболявания са най-пренебрегвани от институциите и обществото в сравнение с хората с друг тип увреждания.

Под 3 е оценката на анкетираните за степента, в която институциите удовлетворяват здравните и социалните проблеми на хората с психически разтройства. Около две трети от столичаните пък смятат, че основните проблеми на хората с психични проблеми са парите или ниските социални осигуровки.

"Новинар": България - единствената държава в ЕС с болница за политици

Пред първо отделение на болница "Лозенец", известна като Правителствена болница, стои охрана от НСО. Простосмъртни не се допускат. Трябва да си поне депутат, за да можеш да влезеш там, където се лекуват „богоизбраните". Ако бяхме азиатска комунистическа държава, в това нямаше да има нищо странно. Но в Европейския съюз тази ситуация е жалка и пародийна. С какво право като си министър, ще лежиш в специален апартамент в специално крило на специална болница?! За политиците ни даже има и специален паркинг и вход, през който „по-низшите" не биват допускани. Кой дава право за такава сегрегация в една държава, претендираща да е демократична. Що за връщане в тоталитарното социалистическо минало?

Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини