Земетресение с магнитуд 7,9 в Турция

Земетресение с магнитуд 7,9 удари централна Турция в понеделник рано сутринта. Епицентърът е на дълбочина 10 км, съобщи Германският изследователски център за геонауки (GFZ).

Турският орган за управление на бедствия и извънредни ситуации (AFAD) определи земетресението с магнитуд 7,4 близо до южния град Кахраманмараш.

Земетресението в Турция е отнело живота на най-малко 5 души в южния град Шанлъурфа, а 16 сгради са били срутени, съобщи кметът на града, цитиран от Ройтерс.

Валията на окръг Османие съобщи за петима загинали и за 34 срутени сгради. Източник от службите за сигурност в окръг Диарбекир каза, че там са били разрушени 17 сгради и че има затрупани хора.

Министърът на вътрешните работи съобщи за 6 вторични труса от над 6 по скалата на Рихтер.

"След първото земетресение с магнитуд 7,4 бяха регистрирани още шест силни труса с магнитуд над 6. Последният беше с магнитуд 6,4. Всички наши служби работят, подготвят се товарни самолети" за изпращане на оборудване и хуманитарни доставки, заяви Сюлейман Сойлу в ефира на телевизия ТРТ.

Най-високо ниво на тревога беше обявено днес в Турция, след като мощно земетресение разтърси югоизточната част на страната. 

В поне четири провинции в Турция бяха регистрирани разрушения - Кахраманмараш, Малатия, Шанлъурфа и Газиантеп, съобщава вестник "Йени Шафак".

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини