Втора двойка морски орли загнезди в Първомайско

Изображение 1 от 3

    Нова двойка морски орли загнездиха в защитената зона  Марица – Първомай, установиха орнитолози при наблюдение и преброяване на зимуващите птици в региона.  Така двойките за тази територия стават 2. След почти 100-годишна пауза този вид се завръща по тези места. Перфектните места за гнездене и запазените фрагменти от равнинни гори в Тракия, както и богатата на храна за орела река Марица са привлекателни за птиците.

    Морският орел е най-едрият орел в Европа. Размахът на крилата му може да достигне близо два метра и половина. Има едно поколение годишно в периода март – юли.

     За община Първомай количеството на зимуващите птици тази година е подобно на миналата година. Запазва се тенденцията за по-малко птици през последните години,което е характерно за цяла  България. Орнитолозите предполагат, че това се дължи на климатичните промени. Голяма част от птиците остават на север.

    За Първомай по-малко са патиците и пернатия дивеч, но проучванията отчитат увеличаване на  лебедите. Кормораните запазват броя си както през миналата година.

    Теодора Кирякова

    Източник: Parvomai.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Последни новини