Хиляди гумени ластици открити в птичи резерват във Великобритания

Никой не живее на остров Мулион близо до бреговета на Корнуол, Великобритания. Никой няма право да стъпи на отдалечения остров без разрешение. Островът е резерват за морски птици и въпреки всичко природозащитници продължават да намират гумени ластички, при това с хиляди.

Сега рейнджъри смятат, че са открили виновника - очевидно голямата черногърба чайка и сребристата чайка търсейки храна бъркат гумените ластички с червеи.

Огромни количества ластици били открити в несмилаемата храна, като кости и козина, която птиците повръщат след хранене. Много от тях изглеждали нови, други били стари и разложени, което навежда експертите на мисълта, че птиците ги поглъщат от десетилетия.

Смята се, че птиците са попаднали на ластиците в градините около Корнуол, където гумените изделия биват използвани за връзване на букети цветя.

Макар ластиците да преобладавали, не били единственият открит човешки отпадък. Учените се натъкнали и на въжета и рибарска мрежа. Една от птиците била открита мъртва оплетена в голяма риболовна кука.

На чайките обикновено се гледа като на натрапници – те са шумни, груби и обичат да крадат храна от хората. И макар числеността на европейската сребриста чайка да се увеличава в крайбрежните градове, тя е показателна за общата им численост по света.

Между 1969 и 2015 британската популация на сребристи чайки отбеляза спад от 60% в резултат на редица антропогенни влияния, включително промени в числеността на рибата и унищожаване на местата за гнездене. Това са и част от причините птиците да се преместят в градовете и да претърсват боклука.

Нещата не изглеждат розови и за голямата черногърба чайка. Нейната численост също се колебае през последните години.

Птиците са подложени на стрес от различни страни, а консумацията на ластици и рибарски отпадъци не облекчава с нищо положението им.

Остров Мулион е малък, скалист и лишен от дървесна растителност. Там живеят само птици и ниска растителност, затова би трябвало да е безопасно място за гнездене на птиците. И все пак човешките отпадъци си проправяли път до далеч по-отдалечени места – като ледената пустош на Антарктида и тъмните дълбини на Марианската падина.

А както става ясно от китовете, поглъщането на човешки отпадъци може да е изключително вредно за дивия живот, защото води до глад и смърт.

Източник: sciencealert.com
 

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини