Пойните птици мистериозно измират в САЩ

Изображение 1 от 2

    Пойните птици мистериозно умират в средноатлантическия регион на САЩ.

    Много от тях са открити болни с подуване и отделяне на очите. Някои изглеждат така, сякаш имат проблем да си вдигнат главата, което е показателно за оток на главата. Те също така показват неврологични симптоми като тремор, дезориентация, непостоянен полет и липса на баланс.

    Над 280 болни или мъртви птици са открити в Индиана от месец май насам. За болни или мъртви сини сойки, обикновени гракули, американски синигер, северни кардинали и европейски скорци съобщават щатите Охайо, Кентъки, Пенсилвания, Вирджиния, Западна Вирджиния, Мериленд и Вашингтон.

    Досега токсикологичните тестове и аутопсиите не са дали категорични отговори, но са изключили някои от обичайните заподозрени като вируса на птичия грип, вируса на западнонилска треска и салмонела.

    "С развитието си това се превръща в сложен пъзел", казва ветеринарният лекар от университета в Пенсилвания Лиза Мърфи пред The ​​Philadelphia Inquirer. "Нито една болест или причинител на болестта не са доказани. Това изглежда е нещо уникално и необичайно."

    Тестовете продължават.

    Това е като "да се опитваш да намериш неизвестен обект в купа сено", казва орнитологът от Министерството на природните ресурси на Индиана Алисин Гилет на брифинг за медиите.

    Каквато и да е причината за заболяването, младите птици изглежда са особено податливи.

    Дженифър Тусен, шеф за контрол на животните в Арлингтън, Вирджиния, наскоро получил четири бебета сини сойки от засегнати жители. Засъхнал секрет бил затворил очите им, те били летаргични и нестабилни.

    Всяко от малките е било добре охранено, което показва, че "родителите им са свършили страхотна работа, грижейки се за тях", каза Тусен пред Science Magazine.

    Сега учени и служители търсят помощ от обществеността.

    "Ако срещнете болни или мъртви птици, моля, свържете се с вашата щатска или областна агенция за опазване на дивата природа за допълнителни инструкции и да им помогнете да проследят това събитие", се казва в актуализацията на Геоложката служба на САЩ (USGS).

    Агенцията и други експерти по диви животни и животни призовават хората да пазят домашните си любимци, да избягват боравенето с птици без защита - например пластмасова торбичка, и да спрат да хранят и да осигуряват водни бани за птици, докато това заболяване продължава, тъй като тези дейности могат да помогнат за разпространението потенциални патогени.

    "Почистете хранилките и ваните за птици с 10% разтвор на белина (една част белина, смесена с девет части вода), изплакнете с вода и оставете да изсъхне на въздух", съветва USGS.

    Това е поредното измиране на птици в САЩ, което е обезпокоително. Миналата година бяха намерени десетки хиляди пойни птици, включително мигриращи, в Ню Мексико, Колорадо, Тексас, Аризона и Небраска. Учените подозират, че това е причинено от необичайно студено време, свързано с климатичната криза, тъй като повечето гладуващи птици са били насекомоядни.

    Добрата новина е, че броят на болните птици изглежда намалява в района на Вашингтон, където за първи път е съобщено за мистериозното заболяване. Надеждата е, че изследователите ще знаят повече скоро.

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини