Селскостопански производители от Първомай се срещнаха със зам.-министър на земеделието

Над 150 земеделски производители и фермери от община Първомай днес се срещнаха със заместник-министърът на земеделието Георги Събев и Председателя на Българския фермерски съюз Георги Стоянов. Домакин на срещата беше община Първомай. Събитието беше организирано от Български фермерски съюз и имаше информативен характер във връзка с предстоящото изпълнение на Стратегическия план за развитие на земеделието и селските райони 2023-2027 г. Участие взеха и експерти от специализираната администрация на Министерството на земеделието, както и представители на местните структури в областта и общината.

Кметът Николай Митков приветства гостите, след което бяха представени програмите, по които ще се подпомагат селскостопанските производители. На срещата експертите на отговориха на множеството въпроси, свързани с обвързаното подпомагане и помощите, начините, по които се кандидатства за подпомагане и правила за директните плащания, уредени със закон и в съответствие с общата селскостопанска политика на Европейския съюз. Асен Кичуков постави въпрос конкретно за производителите на тютюн, от отговорът беше, че ще продължи подпомагането на сектора, като за референтни ще се ползват годините между 2017-2019-та.

В рамките на разговора стана ясно. че почти всички програми продължават, а заедно с тях ще стартират и нови за млади фермери.

Теодора Кирякова

Източник: Parvomai.NET

Facebook коментари

Случаен виц

Последни новини