Сърбското МВР поема проблема с организацията на предстоящия Европрайд

Сръбският министър на вътрешните работи Александър Вулин е предложил на президента Александър Вучич и премиера Ана Бърнабич МВР да вземе решение, че не може да даде гаранции за сигурността на предстоящия Европрайд, съобщава Нова.рс.

Източници на Нова.рс твърдят, че на последната среща между Вулин и Вучич министърът е предложил на президента проблемът с организирането на Европрайд да бъде решен от МВР, като бъде обявено, че не могат да дадат гаранции, че участниците в митинга ще бъдат в безопасност и препоръчат шествието да бъде отменено. Събеседникът на Нова посочва, че премиерът Ана Бърнабич е запозната с предложението.

Президентът Вучич обяви преди три дни, че общоевропейската ЛГБТ-проява Европрайд, планирана за средата на септември в Белград, се отменя.

"Въпреки че аз не решавам всичко това, посъветвах се и разговарях с министър-председателя и министъра на вътрешните работи. Обмислих всички идеи, тези "за" и тези "против". Съгласих се с идеята им и по закон МВР ще реагира.  Аз ще поема цялата отговорност", каза Вучич.

"Това решение няма да се промени, може да се обадят Байдън, Путин и Зеленски, който иска, но решението няма да бъде променено", заяви президентът и добави: 

"Така се държи държавата. Държавата мери сто пъти и веднъж отрязва, решенията на държавата се спазват. И това, което ще бъде забранено, ще бъде забранено, онова, което бъде разрешено, ще може да се състои. Може да се организират събирания на закрито", каза Вучич.

Европейският съюз изрази съжаление, че сръбските власти отменят Европрайд и заяви, че ще следи отблизо въпроса.

Европрайд се провежда всяка година в различен град на Европа. Тази година домакин на събитието трябваше да бъде Белград в периода 12-18 септември.

Източник: БТА

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини