"Толкова ясно, че няма накъде". Какво трябваше да декларира Слави Трифонов

Той влезе в политиката с обещанието да увеличи властта на суверена, както той нарича избирателите. Призова за спазване на закона, но сам не го спазва. И отказа на същия този суверен информация за имуществото си.

За втори път лидерът на „Има такъв народ“ Слави Трифонов не подава декларация за имущество и интереси. Въпреки, че много по-често от други политици казва колко е важно да се спазва закона. Така избирателите не могат да прочетат с какво имущество и с какво участие в бизнеса Трифонов очаква от тях отново да го подкрепят. На 2 октомври основаната от него партия ще се яви за четвърти път на избори.

„Заклевам се в името на Република България да спазвам Конституцията и законите на страната и във всичките си действия да се ръководя от интересите на народа“. Тази клетва произнесе в средата на април 2021 г. Слави Трифонов. Макар и никога да не отиде до парламента, той беше за кратко депутат.

За времето, в което се занимава с политика, Трифонов неведнъж е казвал, че законите трябва да се спазват. Той използва този аргумент в различни ситуации.

„Никой не е над закона. Звучи като клише, обаче въобще не ми пука. Върховенството на закона е най-важната необходимост, за да живеем нормално. Толкова е просто“, пише Трифонов на 18 март по повод ареста на бившия премиер Бойко Борисов.

„В България има закони, най-добре е те да се спазват. Всичко останало са емоции и фантазии“, гласи постът в социалните мрежи на Трифонов на 10 април по повод скандалите около несъстоялия се избор за управител на БНБ.

Действията на Трифонов обаче се разминават със заявленията му за спазване на закона. За втори път той не го спазва като не подава имуществена декларация. Законът задължава хората, които заемат публични длъжности, да подават такива декларации. Като лидер на партия "Има такъв народ" Трифонов попада под този закон, но не подава декларация.

„Е, и?“, каза Тошко Йорданов от партията на Трифонов в интервю за Нова телевизия.

„Това е административно изискване, правят ви проверка и ви налагат глоба за неспазване на административното изискване", каза Йорданов по повод отказа на Трифонов да подаде декларация.

Защо лидерът на „Има такъв народ“ не е декларирал имуществото си?

Защо и какво се декларира

Всяка година до 15 май лицата, заемащи публични длъжности, трябва да подават декларации за имущество и интереси за предходната година. В Закона за противодействие на корупцията са изброени лицата, които са длъжни да декларират имуществото си. Целта е тези хора да са прозрачни пред избирателите и това да служи като превенция на корупцията.

„За обществото е важно да знае дали лицата, които заемат висши публични длъжности, докато са заемали тези длъжности и са работили в полза на обществото, дали имуществото им не се е увеличило несъразмерно спрямо възнаграждението, което получават“, каза за Свободна Европа Лора Георгиева от организацията "Антикорупционен фонд".

„Подобни декларации не се подават само в България, а във всички демократични държави“, каза Георгиева.

В декларациите задължените лица описват имуществото си. Декларират се апартаменти, вили, автомобили, лодки, яхти или самолети. Описват се влоговете над 10 хил. лева, както и вложенията в инвестиционни и пенсионни фондове над тази сума.

Публичните данни съдържат и информация за задължения и кредити над 10 хил. лева, доходи от трудови договори, както и доходи извън заеманата длъжност, когато са над 1000 лева. Описва се участието във фирми и органи на управление на търговски дружества.

Защо Трифонов трябва да подаде декларация

По закон Слави Трифонов трябва задължително да подаде декларация за имущество и конфликт на интереси. Той трябва да направи това не само заради факта, че е бил депутат, но и защото е председател на политическа партия, която получава държавна субсидия. Законът предвижда партиите, които получат над 1 на сто от действителните гласове на парламентарни избори, да получават държавна субсидия.

От юни 2020 г. Слави Трифонов е председател на ПП „Има такъв народ“ (ИТН). Партията се яви за първи път на парламентарните избори през април 2021 г., когато получи над 17 на сто от гласовете.

На изборите през юли 2021 г. ИТН беше първа политическа сила, но не успя да състави правителство. След изборите през ноември 2021 г. ИТН изгуби значителна подкрепа, но стана част от управляващата коалиция заедно с "Продължаваме промяната", БСП и "Демократична България".

На 8 юни 2022 г. Слави Трифонов обяви, че ИТН напуска коалицията. Опозиционната ГЕРБ внесе вот на недоверие, който на 22 юни беше гласуван от парламента с подкрепата на ГЕРБ, ДПС, "Възраждане" и ИТН. На 27 юни премиерът Кирил Петков подаде оставката на правителството.

На 2 октомври тази година отново предстоят избори, на които ИТН отново ще участва. Избирателите обаче няма да имат възможност да се информират какво има да декларира лидерът на тази партия.

Какво притежава Слави Трифонов

Слави Трифонов не е заемал публични длъжности. Името му се свързва с производството на едни от най-популярните телевизионни и шоу програми.

„Как съм си изкарвал парите е толкова ясно, че няма накъде“, каза за Свободна Европа Слави Трифонов. Той каза, че е проверен „три пъти тази година“. По думите на Трифонов „всичко, което имам, е законно. Аз съм глобен за това, че не съм подал декларация. Направил съм каквото трябва. Така ги провокирам да ме проверяват“.

Част от информацията, свързана с имущественото състояние на лидера на „Има такъв народ“, е публична и може да бъде открита в регистри.

„Няма човек в тази държава, който да каже, че Слави Трифонов не си е изкарал парите по телевизията. Буквално. Ясно, е че господин Трифонов не ходи нощем да мие коли, та да има други доходи“, каза Тошко Йорданов пред Нова телевизия.

Според данните от Търговския регистър обаче Трифонов има бизнес интереси и извън телевизията.

Лидерът на ИТН притежава и участва в управлението на няколко фирми. Повечето от тях са свързани с телевизионната, продуцентска и творческа работа на Трифонов. Най-популярната от тях е „Седем-осми“, която продуцираше дълги години "Шоуто на Слави" по бТВ, а по-късно създаде телевизия "7/8".

До 2019 г. с непарична вноска от над 11 млн. лв. в дружеството е участвала офшорната компания "Флумър Ентъртеймънт". Последният публикуван финансов отчет на дружеството е от 2018 г., когато е отчетена загуба от близо 600 хиляди лева.

Друга сфера, в която лидерът на "Има такъв народ" има дейност, е търговията с имоти. „Ермитаж Есте“ е фирма на Трифонов, която се занимава с търговия с имоти. От февруари 2021 г. тя е обявена в ликвидация.

Справка в имотния регистър показва, че като физическо лице Трифонов притежава имоти в София и Плевен.

От антикорупционната комисия КПКОНПИ не отговориха на въпросите на Свободна Европа какви проверки са направени и наложени ли са санкции на Слави Трифонов за това, че не е подал декларации.

Декларирането на имущество и фирми на хората, заемащи публични длъжности и лидерите на политически партии, дава възможност на гражданите да получат информация, както за финансовото състояние на даден политик, така и за бизнес интересите и връзките, които има.

По време на управлението на четворната коалиция партията „Има такъв народ“ отговаряше за министерствата на енергетиката и регионалното развитие, в които е концентриран сериозен публичен ресурс и интереси.

Бивши депутати и някои издания споменаваха кръг „Делта Хил“. Така се нарича затворен жилищен комплекс край София, където, според Капитал, Слави Трифонов има собственост.

Депутатите, които напуснаха парламентарната група на „Има такъв народ“, казаха, че представители на строителни фирми ходят в комплекса "Делта Хил", за да коментират с посредници условията за подписване на договори за текущо поддържане на пътищата.

Източник: Свободна Европа

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини