Какви са първите задачи на новите министри? Експерти се скараха за газа

Какви са първите задачи, с които ще се заемат новите министри? Какво послание отправя президентът Румен Радев с назначаването им? Очаква ли се ревизия на решенията на предишната власт? Отговори на тези въпроси потърсиха в извънредното студио на NOVA икономическият експерт Ваня Григорова, медийният експерт Георги Лозанов, журналистът Асен Генов и доц. д-р Спас Спасков.

Първите им впечатления:

Според Ваня Григорова този служебен кабитет е в пъти по-експертен от отишлото си редовно правителство.

Лозан Лозанов: Президентът Радев има воля за власт. И тази воля за власт излиза малко извън границите на институционалните му правомощия. Има вече и практика на неговата намеса, която се свързва с преразпределение на власти на територия извън президенството.

Далече не е така, че е не притеснително това, че президентът Радев има афинитет към властта, каза Асен Генов. България е парламентарна република и властта произлиза от парламента. В този смисъл желанието на президентът Радев да държи нещата в свои ръце и да ги контролира, меко казано, не е в духа и в логиката на Конституцията на Република България. Този кабинет е безличен, не споделям ентусиазма, че това е експертен кабинет. Това е кабинет на третия ешалон на властта, опит на Радев да не повтори грешката едни момченца да му се изплъзнат, каза Генов.

Доц. Спасков заяви, че смята да гледа с оптимизъм. Вижда хора с управленски опит, както и президентът Радев има опит в правенето на служебни правителства.

За това служебно правителство не е най-важното организирането на изборите, а осигуряването на топло за зимата, каза Ваня Григорова. Нас ни облъчваха, че няма проблем, което не е така, заяви тя, като пледира за руския газ.

След това Григорова се скара в груб тон с Асен Генов и станалите в студиото.

Геополитическите измерения на проблема с природния газ очерта Георги Лозанов.

Според доц. Спасков служебното правителство няма време и възможност да променя геополитиката на България.

Лозанов не вижда антигерб линия в служебното правитеклство, нито пропутинова, но това може да бъде маскировъчно поведение. По действията им ще стане ясно, каза експертът.

Следващото Народно събрание няма да излъчи правителство, а по-следващото - широка коалиция, прогнозира доц. Спасков.

Намесата на президента в протестите през 2020 година до голяма степен раздроби десния вот. Сега трябва да има връщане в обратна посока, каза Георги Лозанов, който се надява на стабилно центристко правителство, но след още един вот.

Ваня Григорова опонира, че президентът не е разбил дясното пространство, а го е съживил. Но и тя изрази опасения, че след предстоящите избори ще има стабилен кабинет.

Източник: nova

Facebook коментари

Коментари в сайта

Случаен виц

Последни новини