Първата президентка на Индия с произход от етническо малцинство встъпи в длъжност

Новата президентка на Индия Драупади Мурму встъпи днес в длъжност и стана първият държавен глава с произход от племенна общност в страната, предаде Франс прес.

Миналата седмица кандидатката на управляващата партия "Бхаратия Джаната" на премиера Нарендра Моди бе избрана с гласуване в националния парламент при мнозинство от 64 на сто и в щатските законодателни органи.

Членка на индийския етнос сантал, малко преди да встъпи в длъжност, Мурму се поклони в Делхи пред мемориала на индийския национален герой Махатма Ганди, духовен водач на движението за независимост.

Родена в източния щат Ориша, тя започва кариерата си като учителка, а след това се впуска в политиката.

"Житейският ми път започна в малко племенно село", заяви 64-годишната президентка, след като положи клетва пред парламента.

"В средата, в която отраснах, получаването на обикновено начално образование бе нещо като блян за мен – продължи тя, - но въпреки различните пречки решимостта ми остана твърда и станах първото момиче от селото си, влязло в университета."

Мурму е втората президентка на страната след Пратибха Патил, заемала поста пет години, считано от 2007 г. Тя наследява поста от Рам Нат Ковинд, втория президент с произход от общността далит, наричана някога "недосегаемите" и стояла най-ниско в хиндуистката кастова система.

Според аналитици победата на Мурму ще спомогне премиерът Моди да получи опора в племенните общности преди евентуалното си преизбиране през 2024 г.

Встъпването ѝ в длъжност е "решаващ момент за Индия, по-специално за бедните, маргинализираните и потиснатите", написа Моди днес в Туитър.

Според Мурму заставането ѝ начело на страната трябва да вдъхне надежди на хората, които не са получили нищо от икономическия възход на Индия.

"Голямо удовлетворение за мен е, че онеправдаваните векове наред, неспечелили нищо от благата на развитието (. . .), могат да се припознаят в мене", отбеляза тя.

Ролята на президента в Индия е до голяма степен протоколна – изпълнителната власт е в ръцете на премиера и кабинета му, но държавният глава може да връща законопроекти за преразглеждане и да участва в съставянето на правителства.

Източник: БТА

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини