България ще подкрепи Индия за непостоянен член на Съвета за сигурност на ООН

Това е среща на високо политическо ниво с цел да възстанови интензивността на отношенията между България и Индия, които са традиционни, но през последните години бяха поставени на по-заден план заради вътрешните неуредици у нас.

Това каза пред журналисти в Ню Делхи председателят на парламента Росен Желязков. Визитата на водената от него делегация продължава и днес, като се провеждат срещи с вицепрезидента и председател на горната камара на парламента Джагдийп Дханкар, както и с председателя на долната камара Ом Бирла.

„Ролята на Азия през следващите десетилетия ще нараства неимоверно и тя ще бъде един от основните геополитически и икономически играчи“, добави Желязков.

Той каза още, че ще бъдат подписана Програма за образование, културата и младежта, както и програмата за сътрудничество в областта на науката и технологиите. Те трябва да бъдат подписани тази година:

Ще дадат възможност да се възстанови българския лекторат в Делхийския университет, което беше загубено в последната година. Това ще даде възможност и за насърчаване на инвестициите в контекста на очакваното подписване на Споразумението за свободна търговия между ЕС и Индия.

По думите му Индия търси подкрепа от страна на България за Соларния алианс и тази за инфраструктура и устойчивост за бедствия и кризи, което България би трябвало да подкрепи.

Желязков разказа, че ще разговаря с Мария Габриел, която ще участва в т.нар. процес Ресина, тези теми да бъдат обсъдени и да се постигне споразумение, защото това дава възможност за по-голямо доверие в двустранните отношения.

Те търсят подкрепа от България за кандидатурата им за непостоянен член на Съвета за сигурност на ООН. Ние ще търсим реципрочната подкрепа за нашата кандидатура, независимо, че тя ще бъде 2038-2039 г. Важното е, че нямаме нерешени двустранни отношения, имаме задачата да насърчим инвестициите, добави той.

По думите му има немалко инвестиции на индийски компании в България и на български в Индия.

Третият по големина Интернет провайдър е българска компания, снабдява близо 1 милион домакинства, което е похвално в страна с толкова развита инфраструктура. Това е пътят, по който трябва да търсим нови пазари и възможности.

Обемът на индийските инвестиции у нас е стотици милиони - в областта на аутсорсинга, производство на стоманени изделия, компоненти за аутомотив индустрията, в областта на новите технологии, и ангажират хиляди работни места за висококвалифицирани специалисти. Български компании инвестират в Индия в същите области.

Желязков разказа още, че е бил впечатлен от чистота, подредеността, приветливостта в посрещането и отношенията.

Личи си духа на Ганди всичко да е спокойно, ненасилствено - това личи и в разговорите, и в поведението, каза той.

 

Източник: Offnews.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини