77 седмокласници са класирани в Професионалната гимназия в Първомай

На първи етап на класирането 77 седмокласници заявиха желание да продължат образованието си в ПГСС „Васил Левски“ през идващата учебна година. Те избират между утвърдени вече специалности, които училището предлага, за да отговори на изискванията на бизнеса и на нуждите на общината от подготвени кадри за пазара на труда.

Традиционно най-голям е интересът към специалността „Икономическа информатика“. Учителите икономисти в гимназията отдавна се доказаха като професионалисти, чиито възпитаници се реализират успешно и с наученото в средното образование, и като продължат висшето си образование в същото направления. Това с пълна сила важи и за подготовката в гимназията по специалността „Агроекология“. Учебните програми за дяла България по тази специалност са изработени от учители на ПГСС. Много от учениците, получили професионална квалификация по агроекология, продължават образованието си в аграрни специалности.

Интерес към специалността „Механизация на селското стопанство“ проявяват най-вече момчета, чиито планове са свързани с придобиване на свидетелства за управление на МПС за различни категории.

За пета година по искане на бизнеса в общината гимназията предлага дуална форма на обучение по специалността „Производство на облекло в текстила“. Сега интересът към тази форма е засилен. Тя дава възможност на учениците да започнат работа още в ХI клас, като това е част от обучението им и им носи възнаграждение.

Директорката Генова е доволна от кампанията по приема, защото изборът на седмокласниците и родителите им да се доверят на екипа на училището, ще даде възможност на много младежи след завършване на ХII клас за бърза професионална реализация. „Овен това, който учи същата специалност във висшето си образование, получава кредити по учените в гимназията ни професионални предмети – бонус, който е достъпен само за зрелостници на професионалните гимназии. Същевременно завършването на професионално училище не е пречка за продължаване на обучението във ВУЗ и по други специалности“, допълни Генова.

Parvomai.NET

Източник: Parvomai.NET

Видеа по темата

Последни новини