Булекопак: Отворите на жълтите контейнери са малки, за да пречат на разпиляването на опаковки и на изхвърлянето на битов отпадък в тях

   Въпреки ширещото се мнение, в България има ясно законодателство по отношение управлението на отпадъците и Община Първомай се опитва да го прилага. Много често гражданите игнорират изискванията на Закона и наредбите и една от причината за това е липсата на санкции. Разделното събиране на отпадъците не е въпрос на желание, а задължение за всеки от нас, но около него има много „митология“ и неразбиране, което води до слаб интерес. С едни от най-често задаваните въпроси се обърнахме към фирмата, която обслужва тази дейност на територията на община Първомай – БУЛЕКОПАК АД. Повдигнатите теми се оказаха интересни и значими, но много обемни, затова в поредица от няколко материала ще споделим получената информация.

     Едно от оправданията на съгражданите ни да не събират разделно отпадъците от опаковки е, че съдовете са малко и отдалечени от домовете им.

      Попитахме „Булекопак“ малко или много са съдовете за разделно събиране на отпадъците.

      В Раздел II на Наредбата за опаковките и отпадъците от опаковките са определени изискванията към системите за разделно събиране на отпадъци от опаковки, в т.ч. критериите за осигуряване на съдове за разделно събиране: цветове, обем и начин на разполагане на съдовете. Системите за разделно събиране на отпадъци от опаковки, организирани от организациите по оползотворяване или кметовете на общини, трябва да включват: зелени и жълти(сини) съдове за събиране на отпадъци от опаковки от домакинствата, различни от тези за битови отпадъци.  В община Първомай няма сини съдове. Наредбата регламентира и задължението за осигуряване минимален общ обем на съдовете, за  населени места с под 50 000 жители, какъвто е и Първомай за всеки 350 жители - съдове с минимален общ обем 3300 л.

         За община Първомай Булекопак АД е осигурило 47 броя жълти и 50 броя зелени контейнери за разделно събиране на отпадъци от опаковки. Изискуемият обем, съгласно чл. 24 от НООО, е общо 155 996 литра. Осигуреният от Булекопак АД обем е 176 500 литра.

        Местоположението  на съдовете се определя от общинската администрация на съответната община.

        Любопитен е спорът за отворите на жълтите съдове - защо са толкова малки?

        Контейнерите за разделно събиране тип Иглу имат редица предимства. Те са от затворен тип с отвори, които пречат на  разпиляването на отпадъците от вятъра или недобросъвестни лица, както и намокрянето при дъжд. Ограничена е възможността в цветните контейнери да бъде изхвърлян  битов отпадък. Отворите са съобразени с видовете отпадъци, които трябва да се  поставят в контейнера. В жълтите съдове се поставят сгънати и смачкани пластмасови, хартиени и метални опаковки, съответно отворът е правоъгълен. В зелените съдове се поставят бутилки и буркани, съответно отворът е кръгъл.

      Ползването на цветните съдове по предназначение изисква малко повече усилие от страна на населението, но осигурява събиране на по-големи количества, чисти, рециклируеми отпадъци в съдовете.

      Това е отговорът на Булекопак АД, към който можем да допълним, че не изхвърляме всеки ден големи кашони и усилието когато това ни се наложи, отнема около минута време.

         Т.Кирякова

Източник: Parvomai.NET

Facebook коментари

Последни новини