Президентът на Европейската инвестиционна банка Вернер Хойер се срещна с Петков и Радев

Министър-председателят Кирил Петков проведе среща с президента на Европейската инвестиционна банка (ЕИБ) Вернер Хойер, съобщиха от пресслужбата на Министерския съвет. Нови инвестиции в областта на зеления преход, транспорта, енергетиката, регионалното сближаване и малките и средните предприятия бяха във фокуса на разговора. 

Кирил Петков и Вернер Хойер заявиха, че сътрудничеството в контекста на изпълнението на ключови проекти в страната трябва да продължи, което ще допринесе за по-висок растеж и заетост. Българският премиер подчерта, че задълбочаването на партньорството и подкрепата на банката към публичния и частния сектор ще доведат до положителни резултати не само за България, но и за региона. „Ние се стремим да подобрим институционалната прозрачност и капацитет. Планът за възстановяване и устойчивост е добра възможност за съвместна работа“, посочи министър-председателят. 

По време на срещата бяха обсъдени възможностите и инструментите за зелен преход, като Модернизационния фонд и Механизма за справедлив преход, както и подкрепата, която ЕИБ предоставя на България за структуриране на Фонд за декарбонизация.

Възможностите за увеличаване на инвестициите в иновации и високи технологии бяха във фокуса на срещата между държавния глава Румен Радев и президента на Европейската инвестиционна банка Вернер Хойер, които разговаряха днес на „Дондуков“ 2. Това съобщиха от пресслужбата на президентството. 

Бъдещето на Европа принадлежи на иновациите и затова са необходими повече инвестиции в тази посока, бе общата позиция по време на разговора. Румен Радев подчерта потенциала, който България има в сферата на информационните технологии и иновациите със специалистите, с които разполага, като посочи, че в тези области страната ни може да играе активна и ключова роля в региона. По време на срещата бе откроен значителният ръст в подкрепата на ЕИБ за българската икономика през миналата година, като общият размер на финансираните проекти за 2021 г. възлиза на близо 1 млрд. евро. Държавният глава приветства ползотворното сътрудничество на ЕИБ с бизнеса у нас и оцени високо приноса на банката за насърчаване на предприемачеството и проектите в сферата на високите технологии и иновациите.

Президентът на ЕИБ Вернер Хойер изрази увереност, че успешното сътрудничество със страната ни ще продължи, включително и с проекти, свързани с изграждането на зелена икономика. Той изтъкна подкрепата, която банката е оказала на дружества у нас, засегнати от последиците от пандемията, като през изминалата година е финансирала също и ключови инфраструктурни проекти, които подобряват живота на хората в България.

През 2021 г. Групата на ЕИБ, която се състои от ЕИБ и Европейския инвестиционен фонд, предостави заеми, гаранции и пое ангажименти за дялово участие по проекти в България на стойност 948 млн. евро. През изминалата година размерът на заемите от ЕИБ за България достигна 176 млн. евро за устойчива инфраструктура, екологично градско развитие и стопанска дейност. Европейския инвестиционен фонд ангажира 772 млн. евро за нови проекти за малки и средни предприятия. Общо 5 900 предприятия и 126 000 работни места успяха да се възползват от  отпуснатите заеми.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини