Юлиан Попов: България печели доста добре от енергийната криза

Експертът смята, че "Марица Изток" е регион с инвестиционен потенциал, където трябва да се развива енергийният преход

България печели от енергийната криза и войната, която я причини, доста добре. Ние сме износител, а при високите цени всички централи, които по-рано губеха пари, в един момент започнаха да печелят много и получиха уверение, че това може да продължи дълго. След като паднаха цените достатъчно, въглищните централи вече работят на загуба. Това заяви за "Твоят ден" Юлиан Попов, съветник на Европейската климатична фондация.

Според него акцията в ТЕЦ-овете и топлофикациите не е обвързана с предоговарянето на ПВУ. "Разследването е добре подготвено и дано да завърши, както трябва. Предполагам, че има сериозни основания и обвинения. Резултатите от него ще хвърлят светлина върху цялата енергетика на България. Проблемите са причинени от множество неработещи институции, които не искат да се противопоставят на силни фигури, които после може да ги съдят. Виждаме разрушена и неработеща система на контрол", коментира той.

По думите му никой няма да остане без работа заради съкращаване на персонал в ТЕЦ-овете. "Марица Изток" е регион с изключителен инвестиционен потенциал, където трябва да се развива енергийният преход. Всички алтернативни енергийни решения, свързани с водород, соларна енергия, вятърна, да се развиват на същите места. Нужен е интегриран план за региона", подчерта Попов. И допълни, че АЕЦ "Белене" няма да бъде построен, защото е много скъпо.

"Трябва да се научим да пестим енергия. Употребяваме на човек толкова енергия, колкото Великобритания и Гърция. Трябва да се създадат мерки за ефективност, а грантовете за саниране да се вкарат в инструменти с 20-30% публично финансиране, за да се извършва цялостен ремонт на сградите. Трябва да се либерализира енергийният пазар - сключват се средносрочни договори, които търговците подписват с потребителя, за да няма внезапни скокове. Има фиксирана цена на енергията", посочи той. 

Източник: nova

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.

Случаен виц

Последни новини