ЕСП: Субсидиите за изкопаеми горива възпрепятстват енергийния преход

Субсидиите за изкопаеми горива в ЕС възпрепятстват ефикасния енергиен преход. Това се посочва в доклад на Европейската сметна палата (ЕСП), представен днес.

Палатата оценява как енергийното данъчно облагане, ценообразуването на въглеродните емисии и субсидиите за енергия допринасят за постигането на целите на ЕС в областта на опазването на природата. Енергийното данъчно облагане може да подпомогне усилията за борба с изменението на околната среда, но днешните данъци не отразяват степента на замърсяване от различните енергийни източници, се посочва в документа.

Макар субсидиите за енергия от възобновяеми източници да са нараснали почти четири пъти от 2008 до 2019 г., субсидиите за изкопаеми горива са останали сравнително непроменени през последното десетилетие, въпреки обещанията за постепенното им премахване, отчита палатата. Отбелязва се, че трябва да се осигури последователност в енергийното данъчно облагане за отделните сектори и енергийни носители; субсидиите за изкопаеми горива да се намалят и да се съгласуват целите за опазването на природата със социалните нужди.

Според приложимите правила за енергийно данъчно облагане, по-замърсяващите източници на енергия могат да се ползват от данъчни предимства в сравнение с по-ефективните от гледна точка на замърсяването с въглерод източници на енергия - въглищата се облагат с по-нисък данък от природния газ, а някои изкопаеми горива се облагат значително по-малко от електроенергията. Докато по-голямата част от държавите в ЕС налагат високи данъци върху горивата, няколко страни поддържат данъците на равнища, близки до минималните, а това може да наруши работата на вътрешния пазар. Ниските цени на въглеродните емисии и ниските данъци върху енергията от изкопаеми горива увеличават относителната цена на по-чистите технологии и забавят енергийния преход, установява ЕСП.

Енергийните субсидии може да се използват за преминаване към икономика с по-малко въглеродно замърсяване, но субсидиите за изкопаеми горива възпрепятстват ефикасния енергиен преход. Държавните субсидии за изкопаеми горива възлизат общо на над 55 млрд. евро годишно, а 15 държави от ЕС изразходват повече средства за субсидии за изкопаеми горива, отколкото за възобновяема енергия. Предвиденото поетапно премахване на субсидиите за изкопаеми горива до 2025 г. предполага предизвикателства за социалния и икономическия преход, се посочва в доклада.

Усещането за несправедливо отношение към някои групи граждани или икономически сектори може да доведе до съпротива срещу прехода към по-природосъобразна икономика. Въздействието на енергийното данъчно облагане върху домакинствата също може да бъде значително и да предизвика противопоставяне срещу данъците върху енергията. Сумите, които домакинствата изразходват за енергия, са различни - например при най-бедните домакинства в Чехия и Словакия техният дял може да бъде над 20 на сто от доходите им. За да се облекчи опасността от отхвърляне на данъчните реформи, ЕСП отбелязва препоръките за намаляване на други данъци и прилагане на мерки за преразпределение.

ЕСП припомня, че през юли миналата година Европейската комисия представи законопроектите за намаляване на замърсяването с парникови газове с 55 на сто до 2030 г. и предложи промени в енергийното данъчно облагане.

Предлага се държавите да намаляват данъчните ставки за енергията за някои сектори по причини, свързани с опазването на околната среда, енергийната ефективност и енергийната бедност.

Палатата призовава законопроектите да се обсъждат, като се отчитат целите за опазването на природата, но и социалното отражение от мерките. Докладът се основава на данни след 2008 година.

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини