Сгащиха съдия с 24 бона рушвет. Преглед на националния печат

“24 часа”:  За първи път сгащиха съдия с рушвет - 24 бона

За първи път в най-новата ни история бе заловен съдия с подкуп. Магистратът от окръжния съд в Кюстендил Юрий Маринов бе арестуван във вторник при акция на Софийската градска прокуратура, ДАНС и МВР, след като прибрал 24 хил. лв. рушвет от строителни предприемачи, за да уреди в тяхна полза дело за ревизионен акт от 1 млн. и 400 000 лв. Посредник на подкупа е граничният полицай от Кюстендил Чавдар Борназки, бивш служител на НСС. Той също е задържан. Любопитното е, че Борназки бил в процедура на одобряване за пост в служба "Вътрешна сигурност" на МВР, която се бори с корумпираните ченгета. Съдията Юрий Маринов имал дългове, натрупани от футболни залози, твърдят запознати.

„Труд": ДПС издирва съдия да го отзове

След гръмкия скандал с Красьо Черничкия един от Висшия съдебен съвет (ВСС) - Стойко Стоев, дава оставка. "Няма да позволя името ми да хвърля сянка върху съвета", обяви Стоев. Той е сред тримата от ВСС, засечени в разговори с "кадровика" в сянка Черничкия. Но колегата му Иван Димов, също уличен в не един и два контакта със скандалния плевенчанин, няма намерение за оставка. В момента Димов е в Лондон като шеф на международната комисия на ВСС. А от ДПС го издирват, за да го "уволнят", научи "Труд". Партията на Доган издигна Димов за член на съдебния съвет от парламентарната квота. По закон депутатите могат да поискат предсрочно освобождаване на своите избраници. Третият от ВСС Пламен Стоилов веднъж е бил набиран от Черничкия, но не е говорил с него и не го познава.

 

„Труд": Красьо си купи лукс жилище в София

С нов луксозен апартамент с площ 185 кв. м на престижния бул. "България" в София се е сдобил Красьо Черничкия. Соченият за съдебен кадровик в сянка 27-годишен Красимир Георгиев от Плевен всъщност е купил почти целия панорамен 10-и етаж на супермодерна сграда от стъкло. Специално по поръчка на Красьо етажът конструктивно е прекроен, за да се обединят две жилища в едно. Красьо купил софийския си палат от други двама плевенчани през 2007 г. По данъчна оценка той струва 137 714 лв., но Красьо теглил банков кредит от 200 000 евро. Даден му е срещу ипотека на въпросното луксозно жилище. Любопитно е, че като "съдебен кадровик" той изисква точно същата сума - 200 000 евро, за да уреди желаещ за висок съдебен пост във Висшия съдебен съвет.

„Стандарт": Режим авария

Държавните фирми минават на режим "авария". Вместо да инвестират печалбата си, шест компании спешно ще пълнят хазната. "Летище София", "Кинтекс", "Български енергиен холдинг", "Български пощи", "Булгартабак" и "Информационно обслужване" трябва бързо да внесат в бюджета 50% от печалбата си за миналата година. Предложението на финансовия министър Симеон Дянков може да бъде одобрено от кабинета още днес. Държавните дружества трябва да осигурят пари за пенсии и заплати на чиновници и учители.

Закъсали компании като БДЖ пък започват съкращения. Железниците са затънали под вода, алармира пред "Стандарт" транспортният министър Александър Цветков. Вчера започнаха и първите бунтове на гладни железничари, които забавиха с час влака от Варна за София.

 

„Стандарт": Пускат златните мини в Челопеч и Кърджали

Фабриките в Челопеч и Кърджали започват да добиват злато. Министерството на околната среда и водите е издало разрешителни на "Горубсо-Кърджали" АД и "Дънди Прешъс метълс". Така след повече от 70 години в България ще бъде върната на бял свят цианидната технология за обработка на златоносни руди.

„Монитор": 30 политици в тефтерчето на Красьо

Имената на над 30 висши политици са лъснали в тефтерчето на бизнесмена Красимир Георгиев, станал публично известен като Красьо Черния. Номерата на хората от бившата власт изскочили, докато разследващите проверявали контактите на плевенчанина. Това научи "Монитор" от източници сред разследващите.

"Черничкият" Красимир Георгиев-Красьо от Плевен предизвика мегаскандал в съдебната власт, след като един от членовете на ВСС Иван Колев обяви, че младежът лобирал пред висши кадровици за назначения на съдебни шефове. Преди дни главният прокурор Борис Велчев оповести, че трима от висшите кадровици - Стойко Стоев, Иван Димов и Пламен Стоилов, са засечени, че са контактували с Красьо.

„Монитор": Д`Естен съветва Борисов за пълна промяна в Темида

Необходима е поколенческа промяна в българската съдебна система. Страната трябва да пристъпи към радикални реформи в Темида. Този съвет дал на премиера Бойко Борисов бившият френски президент Жискар д`Eстен. Във втория ден от посещението си във Франция Борисов и останалите членове от БГ делегацията се видяха с Д`Eстен в дома му в Париж. "Винаги съм вярвал, че човек като вас ще застане начело на България" подчертал Д`Eстен и допълнил, че откакто Борисов е поел кормилото на страната, доверието към България е започнало да се връща. Бившият френски президент заявил също така, че ЕС се нуждае от млади лидери като родния премиер, които да намерят нова обединителна цел за съюза.

„Монитор": Момата копал с лъжица, за да избяга от затвора

Заподозреният в извършване на 5 убийства Недялко Димитров по прякор Момата е бил на косъм от свободата, след като успял подобно на филм с лъжица да пробие стената на килията си.

За случая беше съобщено с 10 дни закъснение от шефа на областния пробационен съвет Руско Цанев, под чиято юрисдикция са следствените арести и местата за временно лишаване от свобода.

Опитът за бягство бил извършен в нощта на 1 октомври. Тогава Момата успял да допробие стената на килията си. Единственият инструмент, който използвал, била лъжица, която преди време тайно скрил от охраната.

„Дума": Седем гари осъмнаха в протести

Между 30 минути и 2 часа закъсняваха вчера сутринта влаковете за Варна, Пловдив и София. Причината - масов протест на служителите в БДЖ, които не се явиха навреме на работа заради неизплатени от месеци заплати и премии. Общо 7 жп гари осъмнаха без служители, които да приемат сутрешната смяна.

Хората са гладни, имат да плащат сметки, обясни недоволството на жепейците Мариана Калчева, председател на синдикалната организация на железничарите към КНСБ. Служителите в БДЖ очакваха да чуят от новия си началник датата, на която ще си получат заплатите. Вместо това обаче чуха информация за огромните дългове на държавната железница и за планираните съкращения до края на 2010 година.

„Дневник": На Витоша няма да се строи засега

Министър Нона Караджова отмени становището на подчинената й столична екоинспекция, с което през август беше съгласувано разширяването на ски зоната на Витоша. Така на практика Специализираният подробен устройствен план (СПУП) за туристическата и ски зона "Алеко" на фирма "Витоша ски" АД се връща за преразглеждане. Въпреки по-скоро песимистичните очаквания на екорганизациите, обжалвали по административен път положителното становище на РИОСВ - София, Караджова прие възраженията им, свързани със законосъобразността на издадената екооценка. Един от основните мотиви за решението й е, че съоръженията и ски пистите, предвидени в устройствения план, са в разрез със строителните режими в плана за управление на парк Витоша, който забранява новото строителството до 2014 г. Посочена е и липсата на оценки за степента на въздействието върху някои местообитания и видове в защитени зони от мрежата на "Натура 2000".

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини