Директорът на СУ "Златаров" разказа за добри практики, споделени на конференция в Лимасол

 Директорът на СУ “Прф.д-р Асен Златаров” Чавдар Здравчев участва в заседание на Общото събрание на Европейската асоциация на училищните директори в Лимасол, Кипър, след която се проведе и двудневна конференция на тема “Училищно лидерство 2020+ - тенденции и предизвикателства”.

След завръщането си, той сподели най-интересните акценти от обменените добри практики между представителите на различни образователни системи от Европа.

Вниманието е било насочено към предизвикателствата, поставени по време на пандемията, и към начините за справяне с тях, пречупени през лидерската призма, разказа той.

В хода на разискванията акцент е поставен върху ефективната дигитална трансформация. След анализ на процесите е установено, че дигиталното учене във всички нива на образованието е било ускорено по време на пандемията, което има както позитиви, така и негативи - липса на равен достъп до образование за всички ученици, липса на пряко взаимодействие, затруднен лидерски процес. Дигиталното учене е един напълно различен свят. Нужно е създаването на стратегия за дигитална трансформация на базата на анализ относно това - какво не работи добре и защо.

За повишаване на качеството на образователния процес е изтъкнато, че особено важен е предприемаческият стил на лидерство. Това включва намаляване на административната и бюрократичната тежест на учителите, за да бъдат свободни да преподават творчески и иновативно. Положителна роля има установяването на партньорства с организации и институции, включително и родители.

Във връзка с повишаване на резултатите от образователния процес интерес е предизвикал подходът Inclusive Inquiry за ефективно включване в учебните часове на всички ученици, които следва да имат право на глас и право на избор. Учителите трябва да умеят да чуят гласа им и да видят избора им. Предстоящият урок се обсъжда от учителя и предварително определени ученици изследователи. Междувременно учениците изследователи наблюдават и оказват съдействие на съучениците си.

Особено впечатляващ момент в хода на конференцията е била обмяната на добри практики от различни страни относно набиращото популярност отворено образование, което е част от учебните програми и учебните планове. При него учениците задължително провеждат част от обучението си извън образователната институция и в сътрудничество с други партньорски организации - музеи, театри, заводи, фабрики и други или експерти в различни области преподават теми, които са част от задължителното учебно съдържание.. Интересен аспект е, че има страни, в които отвореното образование е предназначено и за училищни директори, които в продължение на няколко месеца си сътрудничат с ръководители на други организации и институции.

Теодора Кирякова

Източник: Parvomai.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Последни новини