Свинският грип влезе в училище. Преглед на националния печат

„Труд": Ревизията на кабинета "Станишев" отчете: Разсипия!

Страшна разсипия на държавни пари от администрацията на експремиера Сергей Станишев е установила втората ревизия на Сметната палата. Докладът със заключенията от нея вече е депозиран в Министерски съвет и "Труд" разполага с него. Проверката обхваща периода от началото на 2008 г. до края на юли 2009 г. Вторият одит се наложи, след като веднъж беше отказана заверка на финансовия отчет на МС за 2008 г.Новата проверка откри фрапиращи случаи - министри на екзотични пътувания, авансови плащания за неясни услуги, консултантски договори за дублиращи се дейности. Като правило администрацията не си е търсила неустойки за забавени договори.

Стандарт": Масларова на прокурор за още 7,5 млн.

Дефицит от 7,4 милиона лева лъсна в една от програмите на социалното министерство - "Красива България". Одиторите на Тотю Младенов засекли плащания на цени значително над пазарните. Установени са и липси на документация за доставени стоки и услуги. В някои обекти въобще няма наети безработни от бюрата по труда, което е условие за участие на фирми по програмата. Заради това и бившият управител на фонда - Станимир Колев, както и ексминистърката Емилия Масларова, ще бъдат дадени на прокуратурата, заяви министър Тотю Младенов. По думите му, Колев се е разпореждал с парите безконтролно. В голяма част от случаите решенията за финансиране са вземани без присъствието на бенефициентите, посочи още Тотю Младенов.


„Стандарт": Желева отива еврокомисар

Дипломат номер 1 Румяна Желева е номинацията на ГЕРБ за еврокомисар, стана ясно официално вчера. "Днес следобед (б.а. вторник) се събираме изпълнителното бюро и парламентарната група, след което официално ще обявим номинацията на Румяна Желева за еврокомисар", обяви в Каварна премиерът Бойко Борисов.
По думите му три са основните теми, по които разговаря с европейските ръководители за ресора на българския еврокомисар. "Сами разбирате, трябва да има съгласие за това коя комисия ще ни бъде дадена. Темите, по които се водят преговори, са енергетика, еврокомисията по разширяването, както и инфраструктурата", каза още Борисов. Той обясни, че следващата седмица ще лобира за ресора на Желева на срещата си с френския президент Никола Саркози в Париж, а по-късно и с италианския премиер Силвио Берлускони при визитата му в София.

„Дума": Акцизът на алкохола ще скочи с 15%

Министерството на финансите предлага на Министерския съвет акцизът на алкохола да се увеличи с 15%. Това съобщи вчера вицепремиерът и министър на финансите Симеон Дянков, цитиран от "Фокус". С увеличаването на акциза на спиртните напитки приходите в бюджета ще са над 60 млн. лв. допълнително. Министър Дянков предлага тези пари да бъдат вкарани в здравеопазването и в развитието на спорта.
Около 130 млн. лв. от увеличаването на акциза на цигарите ще бъдат предоставени на министъра на здравеопазването и той ще реши какви ще са приоритетите при харченето им. Дянков обясни, че ще е добре тези пари да се използват за лекуването на болестите, при които тютюнопушенето има пряк негативен ефект, като астмата например.


„Сега": Пенсионната възраст пак скара министри

Социалният и финансовият министър влязоха в задочен спор дали да се вдигне възрастта за пенсиониране. Според вицепремиера Симеон Дянков още догодина може да се изравни възрастта за пенсиониране на мъжете и жените у нас. Сега дамите спират да работят на 60 г., а силният пол - на 63 г. Идеята е от догодина всички да излизат в пенсия на 63 г., като за жените има 3 г. гратисен период, в който сами да решават дали да спрат да работят на 60, 61, 62 или 63 г.
"Не мога да коментирам думи на г-н Дянков. Нашето становище е ясно - докато не се възстанови икономиката, тези действия са опасни", заяви обаче социалният министър Тотю Младенов.

„24 Часа": Свинският грип влезе в училище

Свинският грип разболя първите две деца у нас през новата учебна година.
В 47-о СОУ в кв. Иван Вазов и в 127-о СОУ на централната улица "Парчевич" в столицата заболели съответно момиче от 10-и клас и момче от 7-и.
Учениците са в добро състояние, не се налага болнично лечение, съобщиха от здравното министерство вчера. Те пият антивирусен препарат в домашни условия.
Между децата няма връзка, не са пътували в чужбина, обясни д-р Ангел Кунчев, шеф на епидемиолозите в МЗ.

Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини