Приключи тридневния празник, с който мюсюлманите отбелязват месеца на опрощението

Днес е последният ден от  Рамазан Байрам – тридневният празник, с който се отбелязва края на месеца на опрощението Рамазан. Жителите на четири села от община Първомай го честват като свой религиозен празник – Буково, Воден, Езерово и Православен.

Мюсюлманите бяха поздравени от кмета на общината Николай Митков. В обръщението си към тях той казва: „Добротата, милосърдието и щедростта са основните добродетели, които мюсюлманската религия възпитава във всички вярващи.

Рамазан е месец на опрощението и покаянието. Вярвам, че след пречистващите свещени дни заедно ще продължим да живеем в мир, взаимно уважение и толерантност.“

 Кметът на село Воден Мухамед Абед казва, че Рамазан Байрам е празник на вярата: сгрешилите се каят и показват, че не са загубили вярата си, но още по-силна вяра показват простилите. „Така знаем, че всички ние не сме загуби вяра в Бога – както и да го наричаме – Аллах или Господ, че все още можем да се молим в смирение за прошка и да помагаме на тези, които са в нужда.“

На празника се събират близки и познати, а младите искат прошка от възрастните. Задължително на трапезата присъства сладкото. Затова другото име на празника e Шекер Байрам. Празнува се 3 дни, за да могат хората да посетят близките си и да поискат прошка. Жест на голямо уважение е целуването на ръка на по-възрастните.

След като две години вярващите се молеха на открито, тази година отново влязоха в джамията.

За децата този празник е особено забавен. Подобно на коледарите и сурвакарите те получават лакомства раздадени им от по-възрастните, а след това посрещат или ходят на гости.

Теодора Кирякова

Източник: Parvomai.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Последни новини